Regulatie

‘Ruim 30% van de TikTok-video’s over crypto-investeringen is misleidend’

TikTok-video’s met populaire crypto-gerelateerde hashtags – zoals crypto, cryptok, cryptoadvice, cryptocurrency, cryptotrading en cryptoinvesting – hebben samen meer dan 6 miljard views gegenereerd. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 1 op de 3 influencers op TikTok, het socialemediaplatform bij uitstek voor jongeren, misleidende video’s over Bitcoin en cryptocurrency-investeringen post.

Lopen jonge investeerders risico?

TikTok wordt steeds vaker gebruikt als een video-gebaseerd alternatief voor Google-zoekopdrachten. Sommige influencers delen echter ongecontroleerde misinformatie over crypto-investeringen op het platform, waarbij ze vaak argeloze kijkers proberen te overtuigen om hun (of hun ouders) hardverdiende geld te investeren in verliesgevende cryptocurrency’s.

Een analyse van meer dan 1.161 van dergelijke TikTok-video’s – uitgevoerd door dappGambl – onthulde dat meer dan een op de drie video’s op crypto TikToks misleidend was. Het onderzoek wees ook uit dat slechts 1 op de 10 cryptok-accounts of -video’s een disclaimer bevatte die gebruikers waarschuwde voor de risico’s van investeringen.

Van alle accounts die onderzocht werden, bleek dat 47% van de TikTok-creators probeerde geld te verdienen met hun video’s. Ook mainstream-influencers, waaronder Kim Kardashian, Jake Paul en Soulja Boy, werden eerder beschuldigd van het promoten van cryptocurrency’s aan hun miljoenen fans zonder te melden dat zij betaald werden voor het uitoveren van de promotie.

Hoewel TikTok-influencers een kleiner bereik hebben dan hun mainstream tegenhangers, blijft het potentiële financiële risico voor argeloze investeerders even hoog.

Meer dan 6 miljard views

Bovendien hebben video’s op TikTok met populaire crypto-gerelateerde hashtags – zoals crypto, cryptok, cryptoadvice, cryptocurrency, cryptotrading en cryptoinvesting – samen meer dan 6 miljard views gegenereerd.

Kijkers zien vaak de kwalijke bedoelingen van hun favoriete influencers over het hoofd en vertrouwen puur op basis van het hoge aantal views of likes op hun inhoud. Het is belangrijk om te onthouden dat investeren in cryptocurrency’s aanzienlijke risico’s met zich meebrengt, omdat de markt zeer volatiel en onvoorspelbaar is. TikTok-influencers moeten voorzichtig zijn bij het geven van financieel advies aan hun volgers en ervoor zorgen dat ze eventuele belangenconflicten openbaar maken.

TikTok heeft ook te maken gehad met controverse over de promotie van bepaalde cryptocurrency’s, waarbij sommige gebruikers het platform beschuldigen van het toestaan van oplichting en “pump-and-dump” scams. Als gevolg hiervan heeft TikTok nieuwe beleidsregels ingevoerd om deze kwesties aan te pakken en gebruikers te beschermen tegen frauduleuze activiteiten.

Regulatie nieuws

Coinbase wil toegang tot privé-communicatie SEC voorzitter
Elon Musk: Amerika gaat failliet
India handhaaft belastingtarief voor cryptotransacties ondanks oproepen tot wijziging
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen