Rusland Bitcoin (BTC)
Regulatie

Rusland verrast iedereen: Stopt met plannen voor eigen Crypto Exchange

Russische wetgevers hebben hun initiële plannen om een door de staat beheerde cryptocurrency exchange op te zetten, laten varen. In plaats daarvan hebben ze besloten zich te richten op het opstellen van regelgeving en richtlijnen voor bestaande ondernemingen in deze sector. Dit blijkt uit een verslag van een Russisch nieuwsplatform afgelopen zondag.

Rusland gaat geen eigen crypto exchange ontwikkelen

Colin Wu van het twitteraccount Wu Blockchain stipte maandagochtend op Twitter het nieuws aan. Hij schreef:

“Russische wetgevers hebben hun plannen om een staatsgecontroleerd cryptocurrency-handelsplatform te ontwikkelen, opzij gezet. Ze richten hun aandacht nu op het opstellen van richtlijnen die particuliere bedrijven zouden faciliteren bij het creëren van dergelijke handelsplatformen, allemaal onder de supervisie van de Russische centrale bank.”

Volgens het nieuwsbericht verklaarde Ivan Chebeskov, de directeur van de Afdeling Financieel Beleid bij het Russische ministerie van Financiën, als volgt:

Het ministerie heeft nooit het plan gesteund om een enkele nationale cryptocurrency exchange op te zetten. We zijn daarentegen meer geneigd om juridische kaders te ontwikkelen die bedrijven in staat stellen dergelijke platformen te creëren.

Hierop voegde Anatoly Aksakov, voorzitter van de Commissie voor Financiële Markten van de Staatsdoema, toe:

“In plaats van het creëren van één enkele nationale cryptocurrency exchange, is ons voornemen om duidelijke regels op te stellen voor de opzet en exploitatie van dergelijke infrastructuren,” aldus Anatoly Aksakov.

Hij verduidelijkte verder dat cryptocurrency exchanges toestemming zouden hebben om grensoverschrijdende betalingen te vergemakkelijken. Hoewel hij niet in detail trad over welke soorten transacties dit betrof, gaf hij wel toe dat deze platforms waarschijnlijk met nieuwe beperkingen te maken zullen krijgen.

Gemengde signalen

Verschillende private cryptocurrency-bedrijven in de Russische Federatie hebben positief gereageerd op dit nieuws.

“Dit initiatief zal bedrijven helpen om de risico’s te verkleinen die gepaard gaan met sancties, cyberaanvallen op hun infrastructuur, en zal potentiële marktmonopolies elimineren,” aldus Oleg Ogienko, vertegenwoordiger van BitRiver, een actieve cryptocurrency-mijnbouwoperatie in Rusland.

Deze visie werd verder versterkt door Ivan Gostev, Commercieel Directeur van GIS Mining, die beweerde dat dit besluit meer competitieve en innovatieve bedrijven de mogelijkheid zou geven om te groeien.

Vroeg in het voorgaande jaar had de Russische Centrale Bank een algeheel verbod op cryptobetalingen voorgesteld, gevolgd door een voorstel voor Bitcoin-regulatie door het Ministerie van Financiën. Niet lang daarna ondertekende President Vladimir Poetin een wet die betalingen in digitale valuta verbood.

Het huidige nieuws komt temidden van voortdurende financiële sancties tegen Rusland, geleid door het Westen, in reactie op de invasie van Oekraïne. Ondanks de voorgaande gemengde signalen kan vandaag mogelijk een nieuw tijdperk inluiden in de relatie tussen de Russische overheid en cryptocurrencies.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?