Rusland
Regulatie

Rusland wil crypto legaliseren voor grensoverschrijdende betalingen

De Bank of Russia heeft ingestemd met het uitvoeren van grensoverschrijdende betalingen in crypto als gevolg van geopolitieke veranderingen.

Grensoverschrijdende cryptobetalingen

De Bank of Russia, de centrale bank van het land, heeft toegegeven dat grensoverschrijdende betalingen in crypto onvermijdelijk zijn met de huidige geopolitieke omstandigheden. De Russische centrale bank heeft daarom de aanpak van het reguleren van crypto heroverwogen. Nu is de bank met het ministerie van Financiën tot een overeenkomst gekomen om crypto te legaliseren voor grensoverschrijdende betalingen.

De Vice-Minister van Financiën, Alexei Moiseev, zei dat de Bank of Russia en het ministerie van Financiën verwachten dat grensoverschrijdende betalingen in crypto binnenkort legitiem zijn. Moiseev schetste het belang van lokale crypto diensten in Rusland. Hij merkte op dat veel Russen afhankelijk zijn van buitenlandse platforms om een crypto wallet te openen.

Het is noodzakelijk om dit te doen in Rusland, waarbij entiteiten betrokken zijn die onder toezicht staan van de centrale bank. Deze entiteiten zijn verplicht om te voldoen aan de vereisten van Anti-Money Laundering- en Know Your Customer vereisten.

Rusland en crypto

Russische wetgevers zijn historisch gezien tegen het idee om cryptocurrencies als betaalmethode te gebruiken. In 2020 heeft Rusland een belangrijke crypto wet aangenomen, “On Digital Financial Assets”, die het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin voor betalingsdoeleinden officieel verbood.

De centrale bank van Rusland was sceptisch over cryptocurrencies omdat het de Russische roebel wilde beschermen als het enige wettige betaalmiddel in het land.

Het idee om crypto te gebruiken voor nationale transacties in Rusland dook eind 2021 op. De Russische president Vladimir Poetin zei toen dat het nog te voorbarig was om crypto te gebruiken voor de handel in energiebronnen zoals olie en gas.

De situatie is blijkbaar veranderd door de westerse sancties die volgden na de Russische invasie van Oekraïne. In mei verklaarde de minister van Industrie en Handel dat Rusland vroeg of laat cryptobetalingen zou legaliseren.

De gouverneur van de Bank of Russia, Elvira Nabiullina, suggereerde later ook dat crypto kan worden gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen. Echter, alleen als crypto niet in het Russische binnenlandse financiële systeem terechtkomt.

Volgens Moiseev heeft de centrale bank haar aanpak van het reguleren van crypto heroverwogen, omdat de situatie is veranderd. Hij voegde eraan toe dat de huidige infrastructuur “te stug” is voor het gebruik van cryptocurrencies in grensoverschrijdende nederzettingen.

Dit moeten we op de een of andere manier legaliseren.

– Aldus Moiseev

Regulatie nieuws

Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
EU gaat gevecht aan met crypto witwaspraktijken met nieuwe regelgeving
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?