sam altman openai
Tech, Worldcoin

Sam Altman: AI kan basisinkomen voor iedereen mogelijk maken

Sam Altman, CEO van OpenAI en voorzitter van Tools for Humanity, ziet grote veranderingen aankomen op socio-economisch vlak door de ontwikkeling van geavanceerde AI.

In een interview op de All-In podcast oppert hij dat “computekracht” wel eens belangrijker zou kunnen worden dan geld. Daarmee introduceert hij het idee van een universeel basisinkomen in computerkracht (UBC) in plaats van een financiële UBI.

Altman pleit voor toezicht en universeel basisinkomen

Het gesprek ging breder dan UBI. Men besprak ook de gevaren van AI en hoe de mensheid om zal gaan met dreigingen als uitroeiing of grootschalige werkloosheid door AI. Altman erkent dat AI op een gegeven moment wel eens een serieuze bedreiging kan vormen.

Zijn oplossing is een internationaal toezichtsorgaan dat de grootste AI-projecten kan reguleren, terwijl startups wat meer vrijheid krijgen om te innoveren. “Er komt een tijd, wellicht niet eens zo heel ver weg, dat geavanceerde AI-systemen wereldwijd grote schade kunnen aanrichten. Voor dit soort systemen pleit ik voor een internationaal agentschap dat toezicht houdt op de krachtigste systemen en zorgt voor degelijke veiligheidstests.” Altman benadrukt wel dat GPT-4, het huidige paradepaardje van OpenAI, voorlopig geen “grote” bedreiging vormt voor de mensheid.

Op het gebied van werkgelegenheid is Altman een fervent voorstander van een universeel basisinkomen (UBI). Naast OpenAI is hij ook betrokken bij Tools for Humanity, een bedrijf dat de Worldcoin cryptocurrency en identiteitsverificatieplatform ontwikkelt. Iedereen die zijn/haar mens-zijn wil bewijzen, krijgt Worldcoin. De houders ontvangen vervolgens maandelijks een tegoed aan tokens.

Van UBI naar UBC

In de podcast bekritiseert Altman overheidsprogramma’s tegen armoede als grotendeels ineffectief. Hij pleit voor een simpele en respectvolle aanpak van UBI: “Ik ben geen grote fan van hoe overheden de meeste programma’s voor arme mensen aanpakken. Ik geloof eerlijk gezegd dat als je mensen gewoon geld geeft, zij wel goede beslissingen zullen nemen en de markt zijn werk zal doen.”

Hij nuanceert wel dat geld niet alle problemen oplost en mensen er vast niet gelukkiger van worden. Maar het “zou wel eens wat problemen kunnen oplossen en mensen een betere basis kunnen bieden om zichzelf te helpen.”

Altman legt uit dat hij en zijn collega’s al in 2016, toen ze AI serieus begonnen te nemen, beseften dat dit verregaande gevolgen zou kunnen hebben. Ze startten studies en UBI bleek een veelbelovend idee.

Nu denkt Altman dat het UBI-concept zelf wel eens aan vernieuwing toe is: “2016 is lang geleden. […] Misschien ziet de toekomst er wel meer uit als een universeel basisinkomen in computerkracht (UBC) in plaats van geld. Iedereen krijgt dan een stukje van de rekenkracht van GPT-7, dat ze kunnen gebruiken, doorverkopen, doneren aan kankeronderzoek, enzovoort.”

Tech nieuws

China loopt 6 maanden achter op Amerika met AI
Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
IBM introduceert ‘Lightweight Engine’ voor WatsonX.ai-service
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen