XRP token, Ripple
Ripple

SEC-functionaris: Ripple’s Overwinning Hangt aan Zijden Draadje

Er lijkt storm op komst te zijn voor de digitale munt XRP. John Reed Stark, een oud-medewerker van de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission), heeft recentelijk gewaarschuwd voor een mogelijke tegenslag.

Volgens hem is het gunstige oordeel van de rechter niet zo stevig als het lijkt. Bovendien heeft Stark aangegeven dat de SEC overweegt om in beroep te gaan tegen deze uitspraak, wat een potentiële ommekeer zou kunnen betekenen.

De complexiteit van het oordeel: dezelfde token, verschillende classificaties

Het recente oordeel rond de status van XRP illustreert de complexiteit van het rechtssysteem. Hoewel één rechter heeft bepaald dat de cryptotoken soms als een effect kan worden beschouwd en andere keren niet, is dit oordeel niet universeel. Het is afkomstig van een enkele districtsrechter, wat betekent dat het geen precedent schept voor andere rechtbanken.

Dit onderstreept het belang van de context van elke individuele zaak en de perspectieven van verschillende rechters. De interpretatie van de wet en de toepassing ervan kan variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van een zaak en het oordeel van de betrokken rechter.

Zo kunnen de details van de relatie tussen koper en verkoper, de aanwezigheid van doorlopende verplichtingen en andere factoren, van invloed zijn op de classificatie van een token in toekomstige gevallen. Deze factoren zouden tot een ander oordeel kunnen leiden, afhankelijk van de rechter die de zaak behandelt. Het is daarom cruciaal om te erkennen dat een andere rechter mogelijk anders kan oordelen, wat de toekomst van XRP nog onzekerder maakt.

Hoger beroep is zeer waarschijnlijk

Stark onderstreept dat er een grote kans is dat de SEC besluit in hoger beroep te gaan tegen het recente vonnis ten gunste van Ripple.

De verwachting is dat een hogere federale rechtbank, het Second Circuit, het hoger beroep tegen het Ripple-besluit serieus zal bekijken. Ze zullen waarschijnlijk het beroep beoordelen met in het achterhoofd eerdere oordelen in vergelijkbare zaken. Zo heeft de SEC eerder zaken aangespannen tegen andere bedrijven, zoals Telegram. Het verschil tussen deze uitspraken kan van invloed zijn op de beoordeling van het hoger beroep tegen Ripple.

Tegenstrijdigheden tussen Ripple en Telegram-zaken

De Ripple- en Telegram-zaken lijken op gespannen voet met elkaar te staan. Volgens het Ripple-vonnis verandert de status van bepaalde tokens – de zogenaamde quasi-effecten – afhankelijk van wie ze koopt. De uitspraak suggereert dat particuliere beleggers niet dezelfde inzichten hebben als institutionele beleggers, wat zou betekenen dat ze andere verwachtingen hebben bij het investeren in een token.

Stark is het hier niet mee eens. Hij vindt deze benadering neerbuigend en zelfs beledigend voor particuliere beleggers. Daarbij komt dat het vonnis stelt dat wanneer tokens worden verkocht via een beurs, en niet rechtstreeks aan een gesofisticeerde belegger, ze hun status als effecten verliezen. Deze redenering gaat ervan uit dat particuliere beleggers misschien niet volledig begrijpen wat ze kopen en niet weten wie de verkoper is.

Stark vindt deze logica vreemd. Hij ziet het als een inbreuk op de principes van beleggersbescherming en zelfs als discriminatie van particuliere beleggers. Hij gelooft dat deze redenering tegenstrijdig is en niet in het belang is van de gemiddelde belegger.

Conclusie

Het recente vonnis ten gunste van Ripple heeft belangrijke vragen opgeworpen over de classificatie van crypto-tokens. Hoewel veel juridische experts geloven dat de strijd tussen Ripple en de SEC is beslecht, waarschuwt oud-SEC-functionaris John Reed Stark dat er nog veel onzekerheid bestaat.

Volgens hem kan het vonnis mogelijk worden omgekeerd in hoger beroep, vooral gezien de tegenstrijdigheden met eerdere gevallen zoals Telegram. Stark’s inzichten benadrukken dat, ondanks de huidige overwinning, Ripple en XRP nog steeds voor uitdagingen kunnen staan in de nabije toekomst.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ripple nieuws

Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers
Ripple CEO uit heftige kritiek richting SEC voorzitter Gary Gensler
Crypto analist voorspelt: XRP koers kan naar $17 stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen