Federal reserve
Bitcoin

Stopt de Federal Reserve zijn gevecht tegen de inflatie?

Op zondagavond maakten de Amerikaanse autoriteiten, waar ook de Federal Reserve bij hoorde, bekend dat zij de tegoeden bij Silicon Valley Bank volledig garanderen. Daarmee zijn alle investeerders beschermd en daarmee onderneemt de Amerikaanse overheid een actie die veel verder gaat dan de meeste mensen hadden verwacht. Macro-econoom Mohamed A. El-Erian constateert op Twitter dat dit weleens kan betekenen dat de Federal Reserve zijn gevecht met de inflatie staakt.

Geen renteverhogingen meer?

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde van maart 2022 de rente van praktisch nul naar de huidige 4,50 tot 4,75 procent om de torenhoge inflatie aan te pakken. Die strijd is nog niet gewonnen, want de inflatie ligt nog altijd redelijk ver boven de doelstelling van 2,0 procent.

Als reactie op de beslissing om de tegoeden bij Silicon Valley Bank volledig te garanderen schoot de Bitcoin koers omhoog, maar vielen ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties omlaag.

Rente tweejarige Amerikaanse staatsobligaties. Bron: Mohamed El-Erian

Hiermee signaleert de markt eigenlijk dat zij geloven dat de Federal Reserve, door het omvallen van Silicon Valley Bank als een systeemrisico te bestempelen, zich ook terugtrekt uit hun strijd tegen de inflatie. Daarmee zou er dus een einde komen aan de cyclus van renteverhogingen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe laat het financiële systeem hiermee zien dat het bereid is om een onbeperkte hoeveelheid Amerikaanse dollars bij te printen om de boel overeind te houden. Dat is op de lange termijn zeker goed voor risico-assets die een zekere vorm van schaarste kennen. Op de korte termijn moeten we nog maar hopen dat er geen andere problemen opdoemen.

Uiteindelijk hebben we nog steeds te dealen met een iets te hoge inflatie en moeten we nog maar zien of er niet meer partijen of industrieën zijn die het mogelijk zwaar krijgen met de hogere rentes. In eerste instantie reageert Bitcoin en de rest van de crypto-markt in ieder geval goed op de beslissing van de Amerikaanse overheid om in te grijpen.

We gaan nu een razend interessante periode in, want de inflatie is nog altijd redelijk hoog, maar het financiële systeem begint ook te piepen en kraken als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve. De komende weken gaan wat dat betreft cruciaal worden voor het verdere verloop van 2023.

Bitcoin nieuws

Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
PlanB vergelijkt saaie Bitcoin koers met 2020, ‘mensen worden ongeduldig’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken