Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Stortingen nemen toe, is de Amerikaanse bankencrisis voorbij?

De stortingen bij Amerikaanse commerciële banken zijn richting het einde van maart, voor het eerst sinds ongeveer één maand, weer gestegen. Daarmee laat de bankensector in de Verenigde Staten weer enige vorm van stabiliteit zien, nadat het de twee grootste bankfaillissementen sinds de Kredietcrisis van 2008 moest slikken. Op vrijdag deelde de Federal Reserve dat de stortingen bij commerciële banken in maart gestegen waren tot 17,35 biljoen dollar.

Einde van de bankencrisis?

De stijging van de stortingen bij de Amerikaanse banken betreft de eerste sinds begin maart en markeert – voor dit moment – een einde aan de vlucht naar veiligheid. Het lijkt erop dat de Amerikaanse bevolking vooralsnog gerustgesteld is dankzij het ingrijpen van de Federal Reserve, die meteen een nieuwe faciliteit beschikbaar stelde voor het bankwezen om accuut kapitaal op te halen als dat nodig zou zijn.

Richting het einde van maart stegen de stortingen bij zowel de 25 grootste banken als bij middelgrote en kleine banken. Vooral de kleine banken werden hard geraakt door de uitstromen, omdat mensen het idee hadden dat ze bij de grotere banken veilig zaten. Dat komt omdat de grotere banken belangrijker zijn voor het financiële systeem en waarschijnlijk eerder gered worden door de Federal Reserve als ze omvallen.

Na meer dan een jaar van agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve, die bedoeld zijn om de inflatie te laten afkoelen, begon afgelopen maand de stress bij de banken. Veel banken investeerden de afgelopen jaren stevig in Amerikaanse staatsobligaties, die door de renteverhogingen van de Federal Reserve flink in waarde daalden.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Voor Bitcoin betekent dit dat de stijgingen als gevolg van het starten van de stress bij de banken voorlopig voorbij zijn. Bitcoin explodeerde nadat de ellende bij de banken begon, omdat mensen zich realiseerden dat hun tegoeden niet zo veilig zijn als ze dachten binnen het traditionele financiële systeem.

Dat is precies waar Satoshi Nakamoto Bitcoin in 2009 voor lanceerde. Bitcoin is bedacht als een antwoord op het traditionele financiële systeem. Een asset met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, die je vanwege zijn decentrale aard niet bij financiële tussenpersonen als banken hoeft onder te brengen.

Met Bitcoin hoef jij in principe niet te vertrouwen op de financiële gezondheid van banken of andere tussenpersonen, tenzij jij ervoor kiest om je munten bij een beurs aan te houden. Dan ben je alsnog afhankelijk van de financiële gezondheid van de beurs in kwestie, die dan in feite als een soort bank voor jou fungeert.

Bitcoin nieuws

Cathie Wood: “Bitcoin kan $1,5 miljoen bereiken tegen 2030”
Analist voorspelt Bitcoin op $200.000 door ‘massieve aanbodschok’
Zo speelden hedgefondsen en grote banken met Bitcoin ETFs in Q3
Meer nieuws

Meest gelezen

Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Crypto-analist voorspelt explosieve stijging: Ripple (XRP) op weg naar $40
Ripple klaar voor beursgang? Dit kan alles veranderen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk