jerome powell, fed
Bitcoin

Strenge Federal Reserve voorzitter Jerome Powell zet Bitcoin onder druk

Bitcoin kende vooralsnog een fantastische week als het op de koers aankomt. De Amerikaanse inflatiecijfers waren lager dan verwacht en dat stuurde de koersen wat omhoog. Gisteren was het echter de beurt aan Federal Reserve voorzitter Jerome Powell om het nieuwe rentebesluit van zijn Federal Reserve toe te lichten.

Boven de 5 procent

Als we Powell mogen geloven, dan heeft de Amerikaanse rente nog een kleine klim voor de boeg. De Federal Reserve verhoogde de rente gisteren met 0,50 procent naar 4,25 tot 4,50 procent. Daarmee staat de rente momenteel al op het hoogste punt in 15 jaar tijd. Hoewel de Federal Reserve met de keuze voor 0,50 procent het tempo van de renteverhogingen verlaagt, wil Powell benadrukken dat het historisch gezien nog steeds een flinke verhoging is.

“50 basispunten (0,50 procent) is historisch gezien nog altijd een flinke verhoging en we hebben nog even te gaan”, aldus de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Powell verwacht dat de rente uiteindelijk boven de 5 procent moet uitkomen om de inflatie echt aan te pakken. Die inflatie kwam gisteren binnen op 7,1 procent, terwijl het de doelstelling van de Federal Reserve is om deze op 2,0 procent te houden.

De verwachting was dat de inflatie op 7,3 procent binnenkwam, waardoor de markten daarna opleefden. Die opleving was echter van korte duur, want Powell had gisteren weer strenge teksten voor ons in petto. Alles bij elkaar lijkt het erop dat er nog een paar pittige maanden aankomen.

Correlatie met koper

Opvallend is dat de correlatie van Bitcoin met koper de laatste tijd weer opgeklommen is. Binnen de financiële markten noemt men koper ook wel “Dr. Koper”, omdat het een goede indicator is voor de gezondheid van de economie. Als koper het goed doet, dan doet de economie het vaak ook goed, omdat koper een belangrijk metaal voor de industrie is.

Als de industrie het goed doet, dan is er veel koper nodig. Bitcoin heeft op dit moment een positieve correlatie met koper en de koperprijs doet het goed. Als Bitcoin op koper op deze manier blijft volgen, dan kan dat weleens een positieve run voor Bitcoin veroorzaken. Maar de markt is dit jaar extreem onvoorspelbaar, dus laten we het vooral rustig afwachten.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy lanceert ‘MicroStrategy Orange’, een nieuw blockchain-identiteitssysteem
Bitcoin naar 3,8 miljoen dollar in 2030? Cathie Wood ziet grote kansen
Marketingbaas Santiment spot twee bullish signalen voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’