bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Tijd om Bitcoin te kopen? Deze indicator suggereert van wel

De MVRV Z-Score suggereert dat Bitcoin momenteel in een zogenaamde koop-zone zit. In theorie betekent dit dat Bitcoin tegen de huidige koersen een goede aankoop is voor de komende 3 tot 4 jaar. Let dus goed op, dit gaat echter over de langere termijn. Het is goed mogelijk dat we op de korte termijn een diepere bodem maken.

Wat is de MVRV Z-Score?

De MVRV Z-Score is een grafiek die op basis van data van de blockchain identificeert wanneer Bitcoin extreem overgewaardeerd of ondergewaardeerd is. Op het moment van schrijven zitten we in de groene zone, wat historisch gezien betekent dat Bitcoin extreem ondergewaardeerd is. Over het algemeen zit Bitcoin niet lang in deze groene zone, maar resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garanties voor de toekomst.

MVRV Z-score

De afkorting staat voor Market Value – de huidige marktwaarde van Bitcoin – Realised Value – de gemiddelde aankoopkoers van alle Bitcoin (MVRV). Door deze twee met elkaar te vergelijken kunnen we het korte termijn sentiment van de marktwaarde vergelijken met de meer ‘waarheidsgetrouwe’ gemiddelde aankoopwaarde van alle Bitcoin.

De Z-score werkt met zogenaamde standaardafwijkingen, een begrip uit de statistiek, om de extreme waarden uit de dataset te halen. Uiteindelijk krijg je dan de bovenstaande grafiek, die in het verleden heel waardevol is geweest om toppen en bodems te voorspellen voor de markt.

Een kleine waarschuwing

Helaas voor ons zit er momenteel een hoop onzekerheid in de markt in de vorm van onder andere een Federal Reserve die de rente agressief verhoogt om de inflatie te bevechten. Dat probleem is nog altijd verre van opgelost, waardoor het nog maar moet blijken of Bitcoin op de korte termijn een sprong kan maken vanaf de huidige bodem. Zie de indicator dan ook vooral als een hulpmiddel om je strategie voor de lange termijn te bepalen.

Persoonlijk houd ik momenteel 50 procent van mijn inkomen in cash en staatsobligaties en de rest investeer ik met een DCA-strategie in Bitcoin en aandelen. Die 50 procent in cash en staatsobligaties zijn een soort verdediging tegen mogelijke diepere bodems. De rest investeer ik om vanaf nu toch weer voor de lange termijn mijn posities aan te vullen. Dat is hoe ik dit soort indicatoren gebruik, maar ik handel dan ook vooral op de lange termijn en probeer een portfolio voor de komende 10 tot 20 jaar op te bouwen.

Bitcoin nieuws

Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
BlackRock: ‘Bitcoin is een unieke diversificator voor portfolio’s’
Bitcoin koers ontploft na renteverlaging, wat verwachten experts nu?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins