doge
Dogecoin

Top 10 Dogecoin-adressen beheren 48% van het aanbod

Dogecoin (DOGE), dat eerder opgericht is als meme-token, is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste digitale valuta’s.

Hoe gedecentraliseerd is DOGE nou eigenlijk?

Alhoewel Dogecoin als een gedecentraliseerd netwerk wordt neergezet, lijkt het tegendeel zich in de praktijk uit te voeren. Op basis van gegevens die afkomstig zijn van CoinMarketCap, beheren de top 10 Dogecoin-adressen momenteel 48.02% van het aanbod van de meme-token. De grootste houder beheert zelfs 25,28% van het aanbod, dat momenteel op 132.670.764.300 staat.

In totaal kent het Dogecoin-netwerk 4.508.886 adressen. De top 20 hiervan beheren momenteel zo’n 54,76% van het totale aanbod. De top 50 beheren zo’n 62,96% van het totale aanbod op dit moment. Dat de top 10 zoveel munten beheert is geen goed teken voor de decentralisatie van het netwerk.

Wanneer je dit vergelijkt met een cryptocurrency als Bitcoin (BTC), dan zie je dat de top 10 Bitcoin-adressen ‘slechts’ 5,38% van het totale aanbod beheren, terwijl het totale aanbod van munten ook nog eens lager ligt.

Prijsmanipulatie is zo relatief eenvoudig

Een groot gevaar van zo’n aanbodcentralisatie is de gevoeligheid voor prijsmanipulatie. Wanneer je zoveel munten bezit als de top 10, dan is het relatief eenvoudig om de prijs van de munt significant te beïnvloeden.

Ondanks de centralisatiezorg van de meme-token zijn er steeds meer leden in de DOGE-community die vragen om de munt over te schakelen van het Proof-of-Work (PoW)-mechanisme naar het Proof-of-Stake (PoS)-mechanisme. Eerder dit jaar heeft Ethereum (ETH) hetzelfde uitgevoerd, met succes. Het is echter op dit moment nog niet bekend of het netwerk daadwerkelijk de overstap zal gaan maken.

Dogecoin nieuws

Topanalist voorspelt stijging Dogecoin koers van 25%
Elon Musk: “Mijn betrokkenheid bij Dogecoin is puur voor de lol, niets serieus”
Dogecoin op weg naar nieuwe all-time high? Analist ziet koers mogelijk stijgen tot $3
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Bitcoin en cryptomarkt crashen plotseling door marktonrust rondom Tether-onderzoek
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk