grayscale
Bitcoin

Transformatie GBTC naar Bitcoin ETF kan investeerders miljarden opleveren

Het is je vast niet ontgaan dat Grayscale al tijden bezig is om zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in een spot Bitcoin ETF om te zetten. GBTC is het grootste Bitcoin-fonds uit de industrie, dat op het moment van schrijven meer dan 600.000 Bitcoin heeft. Het grote probleem van het fonds is dat het vaak met een hoge korting of premium handelt.

Wat is er aan de hand?

Op het moment van schrijven zit er een hoge korting op de Bitcoin van GBTC. Dit betekent dat de aandelen van GBTC minder waard zijn dan de marktwaarde van de Bitcoin die in het fonds zitten. Dat komt omdat het fonds op dit moment geen Bitcoin kan verkopen. Zelfs als mensen hun aandelen in het fonds verkopen, dan blijft dezelfde hoeveelheid Bitcoin in het fonds zitten.

Zo kan het dat de waarde van de aandelen zakken, omdat mensen ze willen verkopen, terwijl de marktwaarde van de Bitcoin in het fonds hetzelfde blijft. Op het moment van schrijven ligt de korting op 45,78 procent. De aandelenkoers van GBTC ligt dus bijna 50 procent lager dan de marktwaarde van alle Bitcoin die in het fonds zitten.

CEO begrijpt er niets van

Michael Sonnenshein, de CEO van Grayscale, zegt dat hij zich niet kan voorstellen waarom de Securities and Exchange Commission (SEC) de investeerders van GBTC niet wil beschermen. Met beschermen doelt hij op het geven van toestemming om GBTC in een spot Bitcoin ETF te veranderen. Hiermee zouden investeerders volgens Sonnenshein van de ene op de andere dag enkele miljarden dollars krijgen.

In het interview met What Bitcoin Did, een populaire Bitcoin-podcast van Peter McCormack, zegt Sonnenshein dat Grayscale de verandering nu via de rechter wil afdwingen. Vooralsnog wil de SEC nog niet aan een spot Bitcoin ETF beginnen, omdat ze bang zijn voor manipulatie binnen de markt.

Het schandaal rondom FTX liet het afgelopen jaar zien dat de SEC hier nog wel een punt mee heeft. FTX verkocht immers ook Bitcoin die ze eigenlijk helemaal niet bezitten. In die zin is de markt nog niet volwassen genoeg voor dit soort beleggingsproducten. Voor de industrie is het te hopen dat Grayscale de rechtszaak wint, maar dat is allesbehalve een zekerheid.

Bitcoin nieuws

Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
PlanB vergelijkt saaie Bitcoin koers met 2020, ‘mensen worden ongeduldig’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken