Spanje (Spain) Crypto
Blockchain

Uit enquête blijkt dat 65% van de Spanjaarden niet geïnteresseerd is in het gebruik van de digitale euro

Terwijl de Bank van Spanje voorzichtig de mogelijkheid van een digitale euro verkent, blijkt dat de Europese Centrale Bank niet dezelfde mate van enthousiasme opwekt onder de Spaanse bevolking voor haar digitale valutaproject.

Onderzoek naar de gewoonten bij het gebruik van contant geld

Volgens de recente bevindingen van een onderzoek gepubliceerd door de Bank van Spanje, getiteld ‘Onderzoek naar de gewoonten bij het gebruik van contant geld,’ lijkt de Spaanse bevolking weinig bekend te zijn met het concept van de digitale euro. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Ipsos en betrokken was bij zowel het grote publiek als vertegenwoordigers van kleine bedrijven, omvatte in totaal 1.600 respondenten. Bovendien werden er vragen gesteld over de digitale euro, een potentiële digitale valuta uitgegeven door de centrale banken van de Europese Unie (CBDC).

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat slechts 20% van het grote publiek op de hoogte is van de term ‘digitale euro’. Het percentage onder kleine ondernemers is vergelijkbaar, namelijk 23%. Het is echter belangrijk op te merken dat deze enquête werd afgenomen in 2022.

In het jaar 2023 gaf slechts 20% van de ondervraagden aan dat ze bereid zouden zijn de digitale euro te gebruiken als aanvulling op hun reguliere betaalmethoden, terwijl 65% aangaf dat ze dit niet zouden doen. Deze cijfers vertegenwoordigen een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van het voorgaande jaar, aangezien in 2022 slechts 58% van de respondenten een negatief antwoord gaf op dezelfde vraag.

Opvallend is dat de jongere leeftijdsgroep (18-24 jaar) het meest positief staat tegenover de digitale euro, waarbij 36% aangaf bereid te zijn deze te gebruiken. Deze bereidheid neemt echter gestaag af naarmate de leeftijd stijgt: 31% onder de 25-34-jarigen, 24% onder de 35-44-jarigen, 18% onder de 55-64-jarigen, en slechts 7% onder degenen ouder dan 65 jaar toonde interesse in het gebruik van de digitale euro.

Fysiek contant geld kan niet alle voordelen benutten

In oktober heeft de Bank van Spanje een publicatie uitgebracht waarin zij uitlegde wat de aard en het gebruik van de digitale euro inhoudt. Volgens de bank kan het fysieke contante geld “niet alle voordelen benutten die worden geboden door de voortschrijdende digitalisering van de economie en de maatschappij.” Daarom wordt de digitale euro gezien als een middel om elektronische betalingen een centrale rol te geven in het financiële systeem.

De toewijding van Spanje aan Europese digitale economische aangelegenheden werd onlangs versterkt, aangezien het land heeft besloten om de Markets in Crypto Assets (MiCA), een pan-Europees kader voor crypto-regulering, zes maanden eerder dan de algemene deadline te implementeren. Hierdoor laat Spanje zien dat het een voortrekkersrol wil spelen in de ontwikkeling van digitale financiële systemen in de Europese Unie.

Blockchain nieuws

Cryptofonds ter waarde van $500 miljoen kijkt naar Animoca Brands en Chainalysis
Cryptominingbedrijven investeren massaal voor Bitcoin-halvering in 2024
Nvidia kondigt uitbreiding partnerschappen en vestiging in Vietnam aan
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Bitcoin koers daalt hard, wat is er aan de hand?
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%