Vitalik Buterin vertelt waarom een aanval van 51% op ETH 2.0 niet fataal zou zijn

De mede-oprichter van Ethereum, genaamd Vitalik Buterin, vertelt dat men niet bezorgd hoeft te zijn dat een 51% aanval op Ethereum 2.0 fataal zou zijn.


Het antwoord van de oprichter van Ethereum

Het scenario ontstond als gevolg van de ontluikende populariteit van de yETH-kluis van Yearn.finance, die op de eerste dag al meer dan 137.000 ETH heeft verzameld. Eric Wall suggereerde dat dit betekent dat de yETH-kluisbeheerders waarschijnlijk genoeg Ether tokens zullen beheersen om theoretisch een aanval op Ethereum 2.0 te lanceren:

“We bedenken leuke manieren waarop yETH strategen kunnen profiteren van het feit dat yETH waarschijnlijk meer dan genoeg stake zal beheersen om 67% ETH 2.0 PoS aan te vallen.”

Echter, Buterin bagatelliseerde de risico’s die samenhangen met 51% aanvallen gericht op ETH 2.0, wat een Proof-of-Stake netwerk is. Hij beweerde namelijk dat de kwaadwillende partij ‘één keer zou kunnen aanvallen, maar snel zou worden aangepakt en de controle zal verliezen over de munten die nodig zijn om de aanval te behouden:

 

Vitalik Buterin maakte van de gelegenheid gebruik om PoS te vergelijken met Proof of Work (PoW) en benadrukte het verhoogde risico dat 51% aanvallen vormen op PoW-netwerken. Dit aangezien er geen manier is om de hardware van de aanvaller te verwijderen zonder de hardware van anderen te verwijderen. Hij beëindigde de post door te zeggen:

“Dit is een onderschat belangrijk fundamenteel voordeel van PoS ten opzichte van PoW “

Ethereum Classic bijvoorbeeld, dat PoW gebruikt, is de afgelopen maand getroffen met drie 51% aanvallen, wat aanleiding geeft tot grote bezorgdheid over de beveiliging van het netwerk.


Een 51% aanval is onwaarschijnlijk

Ondanks de uitleg van Buterin bleven veel cryptofans sceptisch. Dit omdat het identificeren van de juiste fork lastig zal zijn. Sebastian Moonjava van Real Vision legde echter uit dat het risico van een 51% -aanval in de loop van de tijd zou moeten afnemen vanwege meer concurrentie in DeFi. Dit zou het voor de yETH-kluis steeds moeilijker maken om meer dan 51% Ether te verkrijgen.

De concurrentie zal hevig zijn. De vrije markt zal de mogelijkheid op zo’n aanval temperen. Meer mensen bouwen. Meer use cases = minder risico op zo’n aanval.

De yETH-kluis stelt gebruikers in staat om Ethereum te vergrendelen en het protocol schakelt vervolgens automatisch over naar de hoogste opbrengst- of rentestrategie. Yearn Finance, het bedrijf achter yETH, is het zesde meest populaire DeFi-project met $876 miljoen vergrendeld volgens DeFi Pulse.