hacker
Hack

VS koppelt 280 crypto-wallets aan Noord-Koreaanse hackers

De regering van de Verenigde Staten (VS) heeft een nieuwe cryptocurrency-gerelateerde rechtszaak aangespannen. Zo zijn zij namelijk opzoek naar de controle over circa 280 digitale valuta-wallets die naar verluidt zijn gebruikt door hackers uit Noord-Korea.


Gestolen fondsen witwassen

Naar verluidt hebben de hackers samen met een aantal tegenhangers uit China geprobeert om gestolen geld wit te wassen via diverse marktplaatsen.

De hackers zouden in medio 2018 in verband zijn gebracht met meerdere cyberaanvallen op diverse cryptocurrency exchanges uit Zuid-Korea. Dit zou ook gelukt zijn, waardoor de hackers naar verluidt 280 crypto-wallets gebruikt hebben om alle gestolen fondsen te distribueren.


Meerdere aanvallen

Er zouden meerdere aanvallen gepleegd zijn. Bij de eerste aanval op een Zuid-Koreaanse exchange, wisten de hackers 11 cryptocurrencies buit te maken, met een gecombineerde waarde van ongeveer $272.000. Om dit geld wit te wassen, probeerden de hackers de fondsen te verplaatsen tussen een aantal cryptocurrency exchanges, een tactiek die wel eens vaker gebruikt wordt.

Bij een latere aanval op Algo Capital, een (cryptocurrency) investeringsmaatschappij, wisten de hackers veel meer buit te maken. Hier wisten ze namelijk de toegang te krijgen tot de recoveryseeds van een groot aantal cryptocurrency-wallets. Dit leidde tot een grootschalige hack met een buid van ruim $2.4 miljoen. Naar verluidt zouden er circa 106 cryptocurrency-wallets gehackt zijn bij deze aanval.


China en Noord-Korea

“Door de rechtszaak worden publiekelijk de voortdurende verbindingen blootgelegd tussen het cyberhack-programma van Noord-Korea en een witwasnetwerk voor cryptocurrencies uit China.” Dit meldt Brian Rabbitt, de waarnemend assistent-procureur-generaal van de criminele divisie in de VS.

Eerder beschuldigde het DoJ (Department of Justice) al 2 Chinese staatsburgers voor het witwassen van ruim $100 miljoen. Dit zou hebben plaatsgevonden vlak nadat een cryptocurrency exchange zou zijn gehackt. Mogelijk zou de groep waar deze staatsburgers ook voor werkten een grote rol hebben gespeeld bij het witwassen van de opbrengsten van een groot aantal hacks. Dit is op dit moment echter nog niet bevestigd en hiermee niet zeker.