Bitcoin Nieuws

Waarom Bitcoin en Ethereum vastzitten in een sleur

De cryptomarkt heeft nog altijd niet weten te herstellen van de marktcrash die in mei plaatsvond. Hieronder vind je de redenen waarom Bitcoin en Ethereum vastzitten in een negatieve sleur.


Crypto’s blijven dalen in waarde

In april van dit jaar stond de Bitcoin koers nog op een nieuwe recordhoogte van rond de $63.000. In mei, stortte de cryptomarkt echter volledig in. De prijs van de grootste cryptomunt daalde sindsdien met meer dan $30.000. Ethereum verloor zelfs meer dan de helft van zijn waarde en kelderde van een recordhoogte van $4.356 tot onder de $1.900. De wereldwijde crypto marktkapitalisatie halveerde van 2,5 biljoen naar $1,2 biljoen.

“Buy the dip!”

Zo riepen crypt -enthousiastelingen aan het begin van de crash, maar ongeveer twee maanden later moeten Bitcoin en Ethereum nog steeds herstellen.

BTC 1D grafiek – Bron: Tradingview

Hardhandig optreden in de Chinese mining

Eén van de belangrijkste redenen van de aanhoudende marktcrash is het hardhandige optreden van China tegen Bitcoin miners. De milieuproblemen en het hoge energieverbruik leidde ertoe dat China dit jaar enorm streng op is gaan treden tegen miners. Dit hardhandige optreden maakt deel uit van China’s belofte om zijn CO2 uitstoot te verminderen. Het land hoopt in 2060 CO2 neutraal te zijn.

De provincies Anhui, Henan, Gansu, Qinghai, Binnen-Mongolië, Sichuan, Yunnan en Xinjiang hebben allemaal nieuwe beperkingen opgelegd aan de Bitcoin miners die er gevestigd waren. Mede daardoor lijkt een groot deel van de wereldwijde hashrate naar het westen van de wereld te verplaatsen. Chinese crypto bedrijven verhuizen hun apparatuur namelijk naar Kazachstan of Amerika.

China is de afgelopen tien jaar de crypto mining wereld gaan domineren. Dit met dank aan een overvloedig aanbod van goedkope kolen energie en waterkracht. Sommige Chinese mining pools verloren meer dan een derde van hun vermogen nadat de regering van Sichuan de energievoorziening van de lokale miners had afgesloten.

De campagne van de regering tegen miners is een belangrijke reden waarom de wereldwijde hashrate is blijven dalen.

Bitcoin hashrate is hard gedaald – Bron: Blockchain.com

De afwijzing van Elon Musk

Een andere reden voor de negatieve trend zijn de uitspraken van de miljardair Elon Musk. De CEO van Tesla werd een soort held voor de cryptowereld toen zijn bedrijf voor $1,5 miljard aan Bitcoins kocht. Daarnaast kondigde hij ook nog aan Bitcoin te accepteren als betalingen voor zijn auto’s. De koers begon direct te stijgen, maar slechts drie maanden later draaide Musk plotseling om. Op 12 mei tweette hij dat Tesla Bitcoin niet langer als betaling zou accepteren vanwege het impact op het milieu van de token.

Musk zijn tweets over de ecologische voetafdruk van Bitcoin droegen bij aan de crash. Bitcoin daalde alleen op de dag van de tweet al met bijna 15%. Onder Bitcoin investeerders is er veel woede ontstaan tegen de miljardair. “F*ck Elon” was dan ook een populair bord op de Bitcoin 2021-conferentie in Miami in juni.

Toch zou het zomaar zo kunnen zijn dat Musk plotseling wel weer BTC zal ondersteunen. HIj heeft namelijk gezegd dat Tesla bereid zou zijn Bitcoin weer te accepteren wanneer 50% van de wereldwijde mining hernieuwbare energie gebruikt.


Bezorgdheid over het milieu en sociaal verzet

Musk is niet de enige die zich zorgen maakt over de milieu impact van proof-of-work blockchains. Volgens een onderzoek heeft bijna de helft van de investeerders een probleem met de energie uitstoot van Bitcoin.

Die problemen zijn het afgelopen jaar naar voren gekomen en hebben een impact gehad op zowel Ethereum als Bitcoin. NFT’s, die meestal zijn gebouwd op de Ethereum blockchain, die voorlopig ook een proof-of-work-miningmethode gebruikt, hebben geholpen om crypto de mainstream te worden.

In het geval van Ethereum is er echter meer reden tot optimisme over het milieuprobleem. Het Ethereum netwerk zal binnenkort veranderen naar een proof-of-stake-methode die aanzienlijk minder energie zal verbruiken. Op kortere termijn zal de EIP-1559-update van deze zomer voor Ethereum de gaskosten verlagen, wat de ETH prijzen kunnen verhogen.


Ransomware

Er is de laatste tijd ook slecht nieuws voor de reputatie van Bitcoin binnengekomen in de vorm van ransomware aanvallen, waarbij hackers crypto vaak gebruiken als afpersings-instrument.

Recente spraakmakende aanvallen op Colonial Pipeline en JBS, een vleesleverancier, verstoorden de toeleveringsketens en leidden tot gas- en vleestekorten in het hele land. Nieuwe gegevens suggereren dat beruchte bendes zoals REvil en DarkSide dit jaar al $33 miljoen aan Bitcoin hebben gestolen.


De problemen van Binance

Tot slot heeft de grootste crypto exchange ter wereld, genaamd Binance, onlangs veel problemen gekregenn met wereldwijde toezichthouders. In Engeland heeft de Financial Conduct Authority (FCA) verduidelijkt dat Binance niet is goedgekeurd om zaken te doen vanwege zorgen die de FCA heeft over de onbevredigende AML (anti-money laundering) van Binance.

Ook de Kaaimaneilanden, ooit beschouwd als het onofficiële hoofdkantoor van Binance, lieten zich negatief uit over de exchange. Ze vertelde dat Binance geen vergunning heeft en ook de Thaise SEC heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen het bedrijf.

Banken hebben nerveus gereageerd op de waarschuwingen van toezichthouders over Binance. Santander heeft betalingen aan Binance voor Britse rekeninghouders geblokkeerd. Het betalingsverwerkingsbedrijf Clear Junction heeft onlangs zelfs alle banden met de exchange verbroken.

Regelgevers spelen al jaren kat en muis met Binance. Het bedrijf beweert geen officieel hoofdkantoor te hebben, iets wat volgens de FCA een groot probleem is.

Wanneer crypto moeilijker te verhandelen wordt, dalen de volumes, verdwijnt de hype en dalen de prijzen. Wanneer regelgevers de grootste exchange ter wereld verbannen, is dat niet goed voor de Bitcoin koers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore

Bitcoin nieuws

Is Bitcoin bezig aan ontkoppeling van de traditionele financiële markt? Is Bitcoin bezig aan ontkoppeling van de traditionele financiële markt?
De groei van Bitcoin-geldautomaten daalt voor de eerste keer ooit De groei van Bitcoin-geldautomaten daalt voor de eerste keer ooit
Onderzoekers maken zich grote zorgen over klimaat impact Bitcoin Onderzoekers maken zich grote zorgen over klimaat impact Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen? Gaat de XRP-prijsvoorspelling van The Simpsons uitkomen?
De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak De Bitcoin koers maakt zich op voor een grote uitbraak
Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt Gokhshtein: De Ripple koers zal Exploderen als dit gebeurt
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten