Bitcoin

Waarom Bitcoin miners niet meer hernieuwbare energie gebruiken

Klimaatverandering kan Bitcoin mining nog schadelijker gaan maken voor het milieu. Zo bleek uit een onderzoek van Cambridge University’s Centre for Alternative Finance.


Energieverbruik bij crypto mining

76% van de ‘proof-of-work miners zegt dat ze hernieuwbare energie gebruiken als onderdeel van hun elektriciteit. Echter vormen hernieuwbare energiebronnen slechts 39% van het totale energieverbruik van crypto valuta miners wereldwijd. Zo bleek uit een onderzoek van Cambridge University’s Centre for Alternative Finance, gepubliceerd eind vorige maand.

Om crypto valuta te minen, werken computers non-stop om complexe puzzels op te lossen. Aangezien brute kracht de enige manier is om deze puzzels op te lossen, maken alleen de krachtigste en daarom meest energie hongerige computers winst.

De Bitcoin Electricity Consumption Index van Cambridge schat dat de Bitcoin miners 7,55 gigawatt aan elektriciteit per jaar gebruiken. Een alternatieve statistiek geproduceerd door Digiconomist schat dat de Bitcoin-mining een koolstofvoetafdruk produceert die vergelijkbaar is met die van Denemarken. Bovendien schat het dat een energieverbruik heeft wat vergelijkbaar is met die van Colombia.

Uit het onderzoek van Cambridge blijkt dat 62% van de mining bedrijven zei dat ze waterkracht hebben gebruikt om hun computers van stroom te voorzien. Daarnaast zei 17% dat ze wind gebruikten, 15% gebruikte zonne-energie en 8% gebruikte geothermische energie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de totale energie die wordt verbruikt voor cryptovaluta mining, slechts 39% afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. De overige 61% is afkomstig van niet hernieuwbare energie, vaak van fossiele brandstoffen zoals steenkool.


Hernieuwbare energie ligt niet voor het oprapen

Volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) van Cambridge produceert de regio Azië-Pacific 77% van de hashpower van de Bitcoin. Daarnaast blijkt uit de enquête dat 65% van de miners uit die regio zei dat ze afhankelijk waren van waterkracht en steenkool.

Dit komt doordat Chinese mining bedrijven in het natte seizoen van de provincie Sichuan afhankelijk zijn van goedkope waterkracht. Echter, in de droge seizoenen wordt er veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Alex de Vries, oprichter van Digiconomist en maker van de Bitcoin Energy Consumption Index, vertelde:

“Bitcoin miners zouden waarschijnlijk het hele jaar door toegang willen hebben tot goedkope hernieuwbare energiebronnen. Echter is de realiteit dat die surplussen er simpelweg niet zijn buiten de zomerperiode. “


Klimaatveranderingen maken goedkope energiebronnen minder aantrekkelijk

De Vries zei dat klimaatverandering de goedkope waterkracht van Sichuan minder aantrekkelijk zou kunnen maken voor miners. Aangezien veranderende neerslagpatronen, tocht en overstromingen het moeilijk maken om een constante aanvoer van goedkope elektriciteit te krijgen.

”Het zou geen verrassing moeten zijn dat we daadwerkelijk een flinke toename van de mining activiteiten zien in van fossiele brandstoffen afhankelijke landen zoals Kazachstan en Iran”.

Cambridge ontdekte dat die regio’s 10% van de Bitcoin hashrate aandreven. Daarop vervolgde hij:

“Bitcoin mining is een 24/7 operatie. Dit gaat zo het hele jaar door. Ze hebben zowel goedkope en constante energie nodig. Dat haal je gewoon niet alleen uit hernieuwbare energiebronnen. In plaatsen als Kazachstan en Iran, die goedkope fossiele brandstoffen aanbieden kunnen miners het hele jaar door goedkope energie krijgen”.

Een grafiek van Digiconomist illustreert dit punt. Mining concurrentie en kosten efficiëntie hebben Bitcoin mining in de loop van de tijd minder “groen” gemaakt. Tenzij er minder energie intensieve mining algoritmen worden ontwikkeld of doorbraken in hernieuwbare energie worden ontdekt, zal de ecologische voetafdruk van Bitcoin mining alleen maar erger worden.

Bitcoin nieuws

Optimisme over renteverlagingen keert terug, maar Bitcoin koers blijft dalen
Bitcoiners nu ‘extreem angstig’ voor het eerst in anderhalf jaar
Duitse overheid heeft al meer dan 43 duizend Bitcoins gedumpt
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?