Bitcoin crash
Bitcoin

Waarom blijft de Bitcoin koers maar dalen?

Is het een consolidatiefase, of duurt het nog even voordat Bitcoin (BTC) zijn bodem heeft bereikt? Helaas hebben we geen glazen bol, dus alleen de tijd zal het leren. Toch wijst de on-chain data op een opvallende ontwikkeling die de huidige verkoopdruk kan verklaren.

Miners hebben het zwaar

Een belangrijke reden voor de dalende Bitcoin koers is het feit dat miners recentelijk veel BTC hebben verkocht. Sinds begin juni hebben ze meer dan 30.000 BTC van de hand gedaan, wat bij de huidige marktwaarde neerkomt op ongeveer $1,8 miljard.

Deze verkoop hangt samen met de recente halving in april. Door dit vierjaarlijkse evenement zijn de beloningen voor miners gehalveerd, van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Om hun operationele kosten te kunnen dekken, zijn miners nu geneigd om meer Bitcoin te verkopen.

Macro-economische druk uit de Verenigde Staten

Bitcoin staat ook onder druk door de macro-economische situatie in de Verenigde Staten. Sinds het eerste kwartaal van 2024 stijgt de inflatie in de VS, waardoor de centrale bank renteverlagingen moet uitstellen. Deze week eindigde met sterke macro-economische data voor Amerika, wat bearish is voor BTC.

Vrijdag bleek uit de Purchasing Managers Index (PMI) dat de industrie en dienstensector sterker zijn dan verwacht. De Atlanta Federal Reserve voorspelt een economische groei van 3,0% voor het tweede kwartaal van 2024, aanzienlijk hoger dan de 1,3% van het eerste kwartaal. Dit wijst op een sterke economie, wat de inflatiedruk verhoogt en renteverlagingen verder uitstelt.

Mt. Gox gaat Bitcoins terugbetalen

Misschien wel de belangrijkste reden voor de koersval is dat Mt. Gox heeft aangekondigd binnenkort te beginnen met de terugbetalingen van Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH). Dit heeft voor veel angst gezorgd in de cryptomarkt. Dat is niet gek, want de wallets van Mt. Gox bevatten meer dan 140.000 BTC met een waarde van bijna $9 miljard.

De kans is vrij groot dat veel van de schuldeisers een deel van hun Bitcoin gaan verkopen, wat kan zorgen voor een grote verkoopdruk op de markt. Dit heeft de zorgen over de verdere daling van de Bitcoin koers alleen maar versterkt.

Negatief koerspatroon: Dubbele top

Tot slot hebben verschillende analisten een negatief koerspatroon gedetecteerd, bekend als een ‘dubbele top’. Dit patroon zou mogelijk kunnen leiden tot verdere dalingen richting $50.000 of zelfs lager.

Markus Thielen van 10x Research benadrukt dat de huidige technische formatie op een verdere daling wijst, tenzij het patroon ongeldig wordt verklaard. Mogelijke positieve invloeden later dit jaar, zoals de Amerikaanse verkiezingen en de Consumentenprijsindex (CPI) cijfers, kunnen echter voor herstel zorgen.

Conclusie

De dalende Bitcoin koers kan worden toegeschreven aan een aantal factoren. Ten eerste hebben miners sinds begin juni aanzienlijke hoeveelheden BTC verkocht, deels als gevolg van de recente halving die hun beloningen heeft gehalveerd. Daarnaast speelt de macro-economische situatie in de Verenigde Staten een rol, met stijgende inflatie en uitgestelde renteverlagingen die voor extra druk zorgen.

Verder heeft de aankondiging van Mt. Gox om binnenkort te beginnen met de terugbetalingen van Bitcoin en Bitcoin Cash veel angst veroorzaakt op de markt, vanwege de verwachte verkoopdruk door schuldeisers. Tot slot wijst een negatief koerspatroon, bekend als een ‘dubbele top’, op mogelijke verdere dalingen richting $50.000 of zelfs lager.

Hoewel er later dit jaar positieve invloeden kunnen zijn, zoals de Amerikaanse verkiezingen en CPI-cijfers, blijft de situatie onzeker en afhankelijk van verschillende factoren.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s zetten succes voort met meer dan $300 miljoen aan instromen
Duitsland voltooit $3 miljard Bitcoin-verkoop: positief nieuws voor BTC koers
Aantal crypto-gebruikers wereldwijd zal binnen twee jaar groeien tot 1 miljard
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen