Bitcoin crash
Bitcoin

Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?

De koers van Bitcoin (BTC) blijft moeite houden om een stabiele opwaartse beweging te maken. Telkens wanneer de digitale munt een stijging lijkt in te zetten, volgt al snel weer een correctie.

Sinds het bereiken van zijn all-time high (ATH) in maart van bijna $74.000, schommelt de BTC-prijs voortdurend tussen de $50.000 en $70.000. Verschillende factoren, waaronder macro-economische ontwikkelingen, spelen een rol bij het uitblijven van een nieuwe rally.

Renteverhoging Japanse centrale bank

Een belangrijke factor is de onzekerheid rondom aankomende rentebesluiten van centrale banken. Terwijl de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) naar verwachting de rente gaat verlagen, staat de Bank of Japan (BoJ) op het punt de rente te verhogen. Dit kan de druk op Bitcoin vergroten door de invloed op de “yen carry trade.”

Beleggers lenen hierbij goedkoop in yen om te investeren in hoger renderende activa, zoals Bitcoin. Een renteverhoging maakt lenen in yen duurder, wat kan leiden tot het afbouwen van deze posities en daardoor voor verkoopdruk op Bitcoin zorgt.

Verkoopdruk van exchanges en miners

Daarnaast is er een forse toename van het aantal Bitcoins dat naar exchanges wordt overgezet. Dit creëert extra druk op de markt. BTC-miners, die te maken hebben met dalende inkomsten, kunnen besluiten om grote hoeveelheden van hun Bitcoin-reserves te verkopen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Aangezien miners aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin in handen hebben, kan dit leiden tot een scherpe daling van de koers.

Dreiging van een Amerikaanse recessie

Tot slot hangt er al geruime tijd een dreiging van een recessie boven de Amerikaanse economie. Peter Thiel stelt dat de VS al in een recessie zou verkeren als de overheid eerder had gestopt met zijn enorme overheidsuitgaven. Volgens Thiel is deze situatie op de lange termijn onhoudbaar. Het begrotingstekort voor 2024 zou oorspronkelijk tussen de $1,5 en $1,6 biljoen liggen, maar ligt inmiddels $400 miljard hoger dan verwacht.

Hoewel een recessie op de korte termijn negatieve gevolgen kan hebben voor de BTC-prijs, kan het op de lange termijn juist een positieve uitwerking hebben. Bitcoin wordt namelijk steeds meer gezien als een bescherming tegen inflatie en geldontwaarding door overheidsbeleid.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten