Bitcoin stijgt, Bitcoin groen
Bitcoin

Waarom deze week doorslaggevend is voor de Cryptomarkt

Na de tumultueuze crypto crash van afgelopen week, veroorzaakt door ingrijpen van de Amerikaanse SEC, lijkt de digitale activamarkt op de rand te staan van mogelijk de meest explosieve week van het jaar.

De voorspellingen wijzen op een sterke toename van de volatiliteit. Voor handelaren is het dus cruciaal om hier op de juiste manier op te anticiperen en zich voor te bereiden op mogelijke koersschommelingen.

Een zeer interessante handelsweek

De handelsweek die vandaag van start gaat, belooft buitengewoon interessant te worden, met enkele cruciale gebeurtenissen die op de planning staan.

We beginnen met de release van de U.S. Consumentenprijsindex (CPI) en producentenprijsindex (PPI). Deze indicatoren worden nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen significante impact hebben op de markt.

Daarnaast zullen de ogen van velen gericht zijn op de V.S. Federal Reserve Bank (Fed). Hun rentebesluit, dat deze week wordt verwacht, heeft de potentie om grote golven te veroorzaken in zowel de traditionele financiële markten als de wereld van de digitale activa.

Ondertussen zal ook de rechtszaal het toneel zijn van meerdere belangrijke gebeurtenissen. Ten eerste is er de langverwachte update in de Ripple v. SEC-zaak, een rechtszaak die de toekomst van deze prominente altcoin en het bredere digitale activa-ecosysteem kan vormgeven.

Daarnaast wordt er een reactie van de SEC verwacht op het regelverzoek van Coinbase, een ontwikkeling die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de toegankelijkheid en regulering van cryptohandel.

Tot slot staat er nog een hoorzitting gepland in Amerika over het verzoek van de SEC om een voorlopig straatverbod tegen Binance US. Dit is slechts één van de vele juridische strijdperken in de grotere discussie over het reguleren van crypto beurzen, en het resultaat zal ongetwijfeld veel interesse wekken.

Kortom, het belooft een week vol opschudding en potentieel ongekende veranderingen te worden.

Een cruciale dinsdag: Amerikaanse Inflatiecijfers & Ripple rechtszaak staan centraal

Dinsdag is een dag vol met belangrijke gebeurtenissen. Om 14:30 uur Nederlandse tijd, publiceert het Amerikaanse Bureau voor Arbeidsstatistieken de meest recente inflatiecijfers van de VS voor de maand mei. Gedurende de afgelopen paar maanden heeft de jaarlijkse inflatie (Jaar op Jaar) een sterke dalende trend vertoond, waarbij deze in april tot 4,9% is gedaald.

Voor mei voorzien specialisten een verdere vermindering tot 4,1%. Indien de voorspellingen van de analisten uitkomen of zelfs worden overtroffen, neemt de kans op een pauze in de renteverhoging van de Fed toe. Het is te verwachten dat de Amerikaanse financiële markt zal profiteren van afnemende inflatiecijfers, en ook de Bitcoin- en crypto-markten zullen hier baat bij hebben.

Er zal echter ook speciale aandacht besteed worden aan de kerninflatie en de maand-op-maand inflatiecijfers. Recentelijk hebben deze cijfers niet de verwachte progressie getoond volgens de Amerikaanse monetaire toezichthouders en bleven ze op verhoogde niveaus.

Men verwacht dat de consumentenprijsindex in mei met 0,2% zal stijgen, na een stijging van 0,4% in april. De kern-CPI wordt voorspeld om met 0,4% te stijgen in mei, een stijging ten opzichte van de 0,4% in april. Elke positieve verrassing in deze cijfers zou de financiële markten, evenals Bitcoin en crypto, moeten stimuleren.

Er zijn echter ook verschillende crypto-gerelateerde evenementen gepland op dinsdag, die van het grootste belang zijn. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) moet die dag reageren op het verzoek van Coinbase om regelgeving.

Daarnaast vindt er om 20:00 uur Nederlandse tijd een hoorzitting plaats over het tijdelijk ‘restraining order’ (TRO) van de SEC tegen Binance US. De SEC heeft vorige week een federale rechter in Washington D.C. gevraagd om de activa van de Amerikaanse dochteronderneming van Binance te bevriezen.

Een andere ontwikkeling die wellicht een grote impact kan hebben op de cryptomarkt, is de openbaarmaking van interne documenten van de oud SEC-voorzitter Hinman in de rechtszaak tegen Ripple. Deze documenten kunnen licht werpen op de eerdere beslissing om Ethereum (ETH) niet als een effect te classificeren, een standpunt dat nu in twijfel wordt getrokken door SEC-voorzitter Gary Gensler.

Tot slot, dinsdag is ook de laatste dag waarop er publiekelijk commentaar geleverd kan worden op een voorstel van de SEC. Dit voorstel wil de definitie van een beurs verruimen, wat zou kunnen betekenen dat decentrale beurzen (DEXs) zich moeten gaan registreren als effectenbeurzen.

Andere belangrijke ontwikkelingen deze week

Op woensdag 14 juni om 20:00 uur Nederlandse tijd zal de Fed haar nieuwste rentebesluit bekendmaken. Recentelijk heeft de Fed, onder leiding van voorzitter Jerome Powell, vastgehouden aan haar strakke monetaire beleid en de belangrijkste rentevoet verhoogd met nog eens 25 basispunten tot 5,25%.

Op dit moment verwacht slechts 26% van de marktdeelnemers, volgens de CME FedWatch-tool, nog een renteverhoging van 25 basispunten. Gezien de langzaam afkoelende Amerikaanse economie en arbeidsmarkt, gaat de meerderheid ervan uit dat de Fed een pauze zal inlassen in haar reeks van renteverhogingen.

Zowel de aandelenmarkt als de Bitcoin-markt zullen waarschijnlijk positief reageren als de Fed aan deze verwachtingen voldoet. Echter, de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell over toekomstige vooruitzichten tijdens de daaropvolgende persconferentie om 20:30 uur Nederlandse tijd, zullen ook van cruciaal belang zijn en kunnen de cryptomarkt aanzienlijk beïnvloeden.

Eveneens op woensdag, om 14:30 uur Nederlandse tijd, wordt de Producentenprijsindex (PPI) gepubliceerd. De PPI zou een belangrijke vroege indicator kunnen zijn van een versnelde afname van inflatie. De Amerikaanse PPI-inflatiecijfers lieten in april een welkome daling zien in zowel de kerncijfers als de hoofdcijfers.

De jaar-op-jaar vergelijking voor april toonde een stijging van 2,3% tegen de verwachting in van 2,5%. Voor mei wordt nu een stijging van slechts 1,5% voorspeld. De kern-PPI noteerde een 3,2% stijging, onder de verwachte 3,3% in april. Voor mei wordt een stijging van slechts 2,9% verwacht.

Andere belangrijke gebeurtenissen die later in de week plaatsvinden, zijn onder andere de bekendmaking van werkloosheidscijfers op donderdag en consumentenvertrouwenscijfers op vrijdag. Al met al belooft het een week te worden vol cruciale ontwikkelingen. Het is zeer waarschijnlijk dat Bitcoin en andere cryptocurrencies volatiel zullen reageren op deze ontwikkelingen.

Bitcoin nieuws

Crypto-analist: Niet bullish over Bitcoin tot koers $70.000 bereikt
Bitwise CIO noemt Bitcoin ETFs een groot succes en is enorm bullish
CME Group betreedt de Bitcoin-handelsmarkt in veranderend financieel landschap
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten