Bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Waarom stijgen de crypto koersen vandaag?

Het is een groene dag in de cryptowereld. Vandaag zien we de crypto koersen stijgen, aangedreven door zowel technische als fundamentele factoren. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak is van deze stijgende crypto koersen.

De cryptomarkt herstelt zich

De cryptomarkt liet vandaag een opmerkelijke groei zien, met een stijging van meer dan 2% waardoor de totale marktkapitalisatie tot $1,04 biljoen schoot. Dit betekent een robuuste toename van bijna 7,5% ten opzichte van het recente dieptepunt van $975,25 miljard slechts twee dagen geleden.

Bitcoin, dat nu bijna de helft van de totale cryptomarktwaarde voor zijn rekening neemt, veerde sterk terug en klom met 8,5% vanaf zijn laagste punt van $24.750 op 15 juni.

Parallel daaraan toonde Ether, de op één na grootste cryptocurrency, een sterke prestatie met een stijging van meer dan 9% binnen deze tweedaagse periode. Zelfs de cryptomunten die vorige week de grootste klappen kregen, waaronder Solana, Cardano en Polygon, zagen een heropleving met groeipercentages variërend van 8% tot 15%.

Totale Crypto Market Cap
Totale Crypto Market Cap – Bron: Tradingview

De redenen waarom de crypto koersen stijgen

Nu we de stijgingen in de cryptomarkt hebben gezien, is het tijd om te kijken waarom. Wat zijn de redenen voor deze groei? Laten we deze nu eens onderzoeken.

BlackRock vraagt Bitcoin ETF aan

De opwaartse beweging in de cryptomarkt wordt geholpen door geruchten over de goedkeuring van de eerste Bitcoin ETF in Amerika.

BlackRock, een groot investeringsbedrijf, heeft onlangs een aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF bij de Amerikaanse toezichthouder. Sinds die aanvraag is de cryptomarkt met 4,5% gestegen. Analist Lark Davis denkt dat BlackRock, bij goedkeuring, veel Bitcoins zou kunnen kopen.

Echter, het moet gezegd worden dat alle eerdere Bitcoin ETF-aanvragen zijn afgewezen door de toezichthouder, zelfs van grote investeringsbedrijven zoals VanEck, Ark Invest en Bitwise.

Markt lijkt zich in Bull Flag-patroon te bevinden

Een bijkomende reden voor de prijsstijging heeft een technische achtergrond. Sinds april 2023 lijkt de markt zich in een zogenoemd ‘bull flag‘-patroon te bevinden. Dit patroon verhoogt de kans op het voortzetten van de hersteltrend naar $1,37 biljoen in de tweede helft van 2023, een opwaartse sprong van 35% ten opzichte van de huidige waarderingen.

Lew wel. In een alternatief scenario zullen de zogenaamde ‘bears’ proberen de marktkapitalisatie onder de onderste trendlijn van de ‘bull flag’ te drukken, waardoor het bullish patroon volledig kan worden doorbroken. In een dergelijk bearish scenario zou de cryptomarkt kunnen dalen naar de volgende belangrijke steunzone van $875,50 miljard. Dit is een cruciaal niveau dat eerder significant was tijdens de sessies van juni tot november 2022 en in maart 2023.

Angst voor de SEC neemt af

Een andere mogelijke reden voor het herstel van de cryptomarkt kan liggen in het feit dat de initiële schok van de rechtszaken die de SEC heeft aangespannen tegen Binance en Coinbase is uitgewerkt. Deze rechtszaken hebben in eerste instantie aanzienlijke onzekerheid en volatiliteit in de markt gebracht, omdat beleggers zich zorgen maakten over de mogelijke gevolgen.

Binance en Coinbase, als prominente spelers in de cryptowereld, hebben hun impact op de algemene marktsentimenten. De onzekerheid die gepaard ging met deze rechtszaken heeft bijgedragen aan bearish sentimenten, waarbij sommige investeerders besloten om hun posities te verkleinen of volledig te liquideren.

Nu de tijd echter is verstreken en de markt de kans heeft gehad om de gevolgen van deze rechtszaken te verwerken, lijkt het erop dat beleggers mogelijk over hun initiële angst heen zijn en weer bereid zijn om risico’s te nemen. Dit zou een bijdragende factor kunnen zijn aan het huidige herstel van de markt.

Claim 20 euro aan Crypto

Als je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd bent geraakt in het kopen van crypto, dan is Bitvavo een goede keuze. Dit is de goedkoopste crypto-beurs in Nederland. En we hebben goed nieuws: als je een account maakt via de knop hieronder, krijg je van ons €20 gratis. Bovendien hoef je over de eerste €1000 die je handelt geen kosten te betalen. Mooi toch? Begin dus nu met investeren, maar vergeet niet om altijd verstandig te handelen.

Bitcoin nieuws

Crypto analisten waarschuwen: Bitcoin nog niet uit de gevarenzone
Crypto-analist: Niet bullish over Bitcoin tot koers $70.000 bereikt
Bitwise CIO noemt Bitcoin ETFs een groot succes en is enorm bullish
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten