Bull Run
Bitcoin

Waarom verliezen de bulls hun controle over de Bitcoin koers?

Bitcoin begon het jaar 2024 fantastisch met explosieve stijgingen, gedreven door het optimisme over de introductie van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten. Gedurende de eerste twee maanden na de lancering van de ETFs schoot de Bitcoin koers naar een all-time high van 73.800 dollar.

Daarna begon het verval en verloren de bulls de controle over de Bitcoin koers. Wat is er aan de hand en wat kunnen we voor de rest van 2024 verwachten?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.500 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Nvidia steelt de show

Een eerste belangrijke ontwikkeling die Bitcoin momenteel in de weg zit (naar mijn idee) is de opkomst van kunstmatige intelligentie en de daaraan gekoppelde hype rondom bedrijven als Nvidia.

Vanaf het begin van het jaar gemeten is Nvidia met 156% gestegen, terwijl Bitcoin het met een stijging van 44% moet doen (wat overigens ook helemaal niet slecht is).

Bedrijven als Nvidia drukken naar mijn idee de Bitcoin koers, omdat investeerders die openstaan voor een investering in Bitcoin ook mensen zijn die graag investeren in opkomende technologie als kunstmatige intelligentie.

Zij kunnen hun geld natuurlijk maar één keer investeren en om die reden heeft Bitcoin het wellicht wat moeilijker dan in een “normale” cyclus. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat Bitcoin voor het eerst in de geschiedenis al voor de halving een nieuwe all-time high maakte.

Wat dat betreft kunnen we ook niet zeggen dat het echt slecht gaat, integendeel zelfs. Daarbij is het bijzonder dat mensen een Bitcoin koers van 60.000 dollar nu blijkbaar als negatief ervaren en zich zorgen maken. In november 2022 stond Bitcoin immers nog op 15.500 dollar.

Macro-economische druk op de Bitcoin koers

Als tweede en laatste “reden” voor de tegenvallende prestaties van de Bitcoin koers wil ik de macro-economische omstandigheden aanhalen. Het jaar 2024 begon namelijk met een gigantisch optimisme over het aantal renteverlagingen dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zou doorvoeren.

De markt zette in op 6 renteverlagingen voor 2024. Nu zijn we zes maanden verder en moet de eerste renteverlaging nog steeds komen. Gedurende Q1 2024 liep de inflatie in de Verenigde Staten onverwachts op, waardoor de markt pessimistischer werd over het rentebeleid van de Federal Reserve.

Op dit moment verwacht men nog maar 1-2 renteverlagingen voor 2024. Het “uitstellen” van de renteverlagingen lijkt op dit moment de voornaamste reden voor de gedempte prestaties van de Bitcoin koers.

Amerikaanse economie verzwakt, aantal negatieve verrassingen voor economische data neemt toe. Bron: MacroMicro.me

De laatste weken zien we de inflatie echter wat terugvallen en begint de Amerikaanse economie (ogenschijnlijk) te verzwakken. Dat biedt hoop voor de tweede helft van het jaar. Persoonlijk zet ik dan ook nog altijd in op het vervolg van de bullmarkt in Q3/Q4 2024.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.500 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Solana of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Mt. Gox verstuurt nog meer Bitcoin: Terugbetalingen bijna voltooid
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Deze indicator voorspelt een reusachtige Bitcoin koersstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Elon Musk: Amerika gaat failliet
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten