Robot Deepfakes
Regulatie

Wetenschappers: ‘AI is bedreiging voor mensheid en planeet’

De beruchte “Doomsday Clock” is door een groep wetenschappers opnieuw op “90 seconden voor twaalf” gezet. Volgens de wetenschappers in kwestie lopen de mensheid en de planeet “existentiële gevaren”, onder andere door nucleaire bedreigingen, klimaatverandering en nieuwe technologieën.

Onder die nieuwe technologie valt Bitcoin gelukkig niet, maar gaat het wel over kunstmatige intelligentie.

Een kind van Einstein en Oppenheimer

Het bulletin wat publiceert over deze existentiële gevaren voor de mensheid en de planeet is in 1945 opgericht door wetenschappers als Albert Einstein en Robert Oppenheimer (bekend van de recente film over de uitvinding van de atoombom).

Kunstmatige intelligentie is als een nieuw punt van zorg toegevoegd in 2023. De uitgever van de Doomsday Clock, het wetenschappelijke tijdschrift The Bulletin, noemt de technologie de “meest significante ontwikkeling” op het gebied van ontwrichtende technologie.

“Het is duidelijk dat AI een paradigmatisch-ontwrichtende technologie is. Iedere fysieke bedreiging door AI moet mogelijk worden gemaakt door de koppeling met apparaten die de staat van de fysieke wereld kunnen aanpassen”, zo schrijft het bulletin.

Hierbij moet je denken aan drones en andere apparaten, die gestuurd door kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensheid kunnen vormen. Uiteindelijk is daar echter nog altijd de hulp van mensen bij nodig, want computer kunnen nog niet voor zichzelf denken.

De corruptie van informatie

Naast de fysieke bedreigingen die AI zou kunnen vormen voor de mensheid en de planeet, noemt het bulletin ook de corruptie van informatie als een potentieel belangrijke factor die kan voorkomen dat de aarde op tijd op bedreigingen kan reageren.

Het is volgens het bulletin tijd dat we AI serieus nemen en wereldwijde wet- en regelgeving ontwikkelen voor de technologie.

Dan blijft het echter de vraag in hoeverre dat effectief kan zijn om bepaalde ontwikkelingen te stoppen. Mensen die slechte bedoelingen hebben houden zich natuurlijk niet aan die regelgeving en het is iets wat heel lastig is om te controleren.

Vanuit dat perspectief kun je ook beargumenteren dat het belangrijk zou zijn om iedereen de vrijheid te geven om alles te ontwikkelen. Zodat de technologie niet per definitie in slechte handen terechtkomt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

23-jarige man gearresteerd in New York voor exploitatie van darkweb-narcoticamarkt ter waarde van $100 miljoen
Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?