Bitcoin

Winst van Zwitserse bank stijgt met 34% na Bitcoin integratie

Julius Baer, een grote Zwitserse bank, zag zijn nettowinst in de eerste helft van 2020 met 34% stijgen. Dit was precies de periode waarin de bank begon met het aanbieden van de Bitcoin aan zijn klanten.


Algehele stijging of komt het door Bitcoin integratie?

De Zwitserse bank, genaamd Julius Baer, die $427 miljard aan activa beheert, maakte op 20 juli bekend dat de winst in de afgelopen twee kwartalen met $524 miljoen is gestegen. De bank profiteerde van een stijging van de handelsinkomsten in de Verenigde Staten en Europa.

De winst van Julius Baer zou in de eerste helft van 2020 met 34% zijn gestegen. Opvallend genoeg valt de enorme winst samen met moment dat de bank is begonnen het handel in Bitcoins en andere digitale activa.

Echter, niet alleen Julius Baer boekt een enorme winst in het tweede kwartaal van 2020. Ook andere grote banken zien een stijging van de handelsinkomsten. De pandemie en de introductie van stimuleringspakketten zorgden voor een retail-“fear of missing out” (FOMO) rally op de aandelenmarkt.

De toename van de vraag naar aandelen leidde ertoe dat de inkomsten van banken, met name voor handelsafdelingen, stegen. JPMorgan verdiende bijvoorbeeld in het tweede kwartaal van 2020 $4,7 miljard aan netto-inkomsten. De Amerikaanse investeringsbank behaalde de hoogste kwartaal omzet ooit in de geschiedenis. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, zei op 14 juli:

“We hebben in het tweede kwartaal $4,7 miljard netto-inkomsten verdiend. Dit was ondanks het opbouwen van de $8,9 miljard aan kredietreserves. We hebben onze hoogste kwartaalomzet ooit behaald. Dit toont het voordeel aan van ons gediversifieerde wereldwijde bedrijfsmodel.”


Steeds meer mensen handelen

Net als bij andere banken is de stijging van de winst van Julius Baer waarschijnlijk het gevolg van een hogere handelsactiviteit van particuliere beleggers sinds begin april. Terwijl Bitcoin van maart tot aan mei een hoge volatiliteit zag, heeft het sinds juni historisch lage volatiliteit ervaren.

De aandelen kende de afgelopen weken meer volatiliteit. Verkopers en kopers veroorzaakten grote korte termijn bewegingen op de aandelenmarkt. Omdat de anticipatie op nieuwe stimulansen voortdurend toenam.

Wel zag de Bitcoin een grote piek in de vraag van particuliere beleggers in de nasleep van “Black Thursday”. Op 13 maart daalde de Bitcoin tot onder de $3600. Dit heeft destijds grote schade aangericht op de cryptomarkt.

Bitcoin prijsverloop – Bron: Tradingview

In de twee maanden die volgden zag de Bitcoin echter een stijging van 190% van $3.600 naar $10.440. Sinds Julius Baer in januari zijn ondersteuning voor digitale activa heeft toegevoegd, zou het van maart tot mei kunnen profiteren van de volatiliteit van de Bitcoin. Julius Baer zei op 21 januari:

“Julius Baer heeft zijn aanbod uitgebreid en omvat vanaf nu digitale activa die s veilige opslag en transactieoplossingen oplossen. De bank kan toegang bieden tot een selecte groep crypto vauta’s, gekozen vanwege hun verhandelbaarheid, veiligheid en technische betrouwbaarheid. ”


Meer banken lijken zich op hun gemak te voelen met crypto

Sinds begin 2020 zijn steeds meer grote financiële instellingen begonnen met het ondersteunen van Bitcoin exchanges.

Zo heeft JPMorgan Chase op 12 mei Coinbase en Gemini als klanten toegevoegd. Dit laat zien dat grote banken de nieuwe activaklasse beginnen te omarmen. In voorgaande jaren had Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, nog veel kritiek op de Bitcoin.

De winstpiek van steeds meer crypto vriendelijkere banken, zoals Julius Bear en JPMorgan, lijkt een ander teken te zijn van de toenemende institutionele vraag en de verbeterde positie van de Bitcoin als alternatieve optie.

 

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?