Bitcoin investeerder
Bitcoin

Wordt Bitcoin een privacy bedreiging als overheden het omarmen?

Bitcoin neemt een steeds prominentere plaats in binnen het politieke debat in de Verenigde Staten. Dit komt onder andere doordat Donald Trump zich de laatste tijd steeds meer uitspreekt in het voordeel van crypto en Bitcoin.

Daarnaast verzetten talloze Republikeinse politici zich fel tegen de ontwikkeling van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Zij beschouwen CBDC’s als een bedreiging voor financiële privacy en zien Bitcoin als een waardevol alternatief. Maar wordt Bitcoin niet overschat?

CBDC’s vs Bitcoin

Digitale valuta’s van centrale banken, oftewel CBDC’s, zijn, zoals de naam al aangeeft, gecentraliseerde digitale assets. In tegenstelling tot tokens zoals Bitcoin of Ethereum, worden CBDC’s beheerd door een gecentraliseerde instantie, meestal de overheid. De zorg die vaak wordt geuit, is dat deze technologie een bedreiging vormt voor financiële vrijheid en privacy.

Maar hoe zit het eigenlijk met Bitcoin? De transparante aard van het Bitcoin-netwerk, waarbij elke transactie openbaar is, brengt ook risico’s met zich mee. Sommige privacy-activisten waarschuwen dat deze transparantie overheden in staat stelt om het financiële gedrag van burgers te volgen. Dit roept de vraag op: kan Bitcoin juist de privacy bedreigen die het beweert te beschermen?

Rafe, van de Bitcoin-wallet Wasabi, stelt hierover: “Bitcoin zou vanuit privacy-oogpunt zelfs slechter kunnen zijn dan CBDC’s, omdat bij CBDC’s tenminste alleen de overheid je financiële activiteiten kan volgen – niet je buren.”

Overheden worden steeds handiger

William J. Luther van de Florida Atlantic University deelt deze zorgen, maar benadrukt dat de overheid eerst je ‘echte wereld’ identiteit moet kunnen koppelen aan je Bitcoin-adres.

“Overheden zijn steeds beter geworden in het monitoren van het grootboek en het volgen van transacties via de blockchain. Als ze erin slagen om je fysieke of echte wereld identiteit aan je digitale adres te koppelen, kunnen ze precies zien welke transacties je uitvoert,” aldus Luther.

Hoewel sommige analisten geloven dat de risico’s van Bitcoin als privacylek worden overdreven, blijft dit een punt van discussie binnen de gemeenschap. Overheden worden steeds vaardiger in het navigeren van blockchain-technologie, en de volledige transparantie van de Bitcoin-blockchain is hierbij een tweesnijdend zwaard.

De vraag blijft of Bitcoin werkelijk de bescherming biedt die het belooft, of dat het uiteindelijk dezelfde gevaren met zich meebrengt als waar CBDC’s om worden bekritiseerd.

Win VIP-tickets voor de Dutch GP met OKX

Wil je de cryptowereld betreden en misschien Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een exclusieve samenwerking tussen Newsbit en OKX krijg jij als lezer een unieke aanbieding.

Maak nu een account aan bij OKX via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van maar liefst €50, helemaal gratis. Daarbovenop krijg je ook nog eens een gratis McLaren pet (t.w.v. €30+) thuisbezorgd!

Maar dat is nog niet alles – je maakt ook kans op geweldige prijzen, zoals een VIP Trackside Experience bij de Nederlandse Grand Prix!* Mis deze kans niet en meld je vandaag nog aan!

Let op: voorwaarden zijn van toepassing op deze actie.

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom