Ethereum

Wordt de Ethereum crash veroorzaakt door dumpende whales?

Een spectaculaire klim zorgde de afgelopen maand ervoor dat Ethereum een hoogtepunt van $286 aan kon tikken. Echter, sindsdien is de koers flink teruggezakt. Ondanks de koersval leken grote ETH investeerders de munt te accumuleren. Dit werd vorige week aangetoond door analysebureau Santiment. Ethereum whales leken op korte termijn optimistisch over de munt.

Het onderzoeksbureau merkte op dat dit over het algemeen een zeer positief teken. Dit omdat het impliceert dat grote investeerders hun munten niet verkopen en steeds meer munten opkopen.

Echter, nu blijkt dat de Ethereum whales van koers zijn veranderd. Santiment merkte onlangs op dat de grootste 100 Ethereum investeerders hun voorraad vrijwel onmiddellijk op de markt begonnen te dumpen. Mede hierdoor is de ETH crash van de afgelopen dagen zo pijnlijk.


Hebben ETH whales de 13% daling veroorzaakt?

Gisteren, 11 maart, zakte de Ethereum prijs onder de $200 en ook vandaag zien we een enorme koerscrash van maar liefst 15 procent. Als we naar de wekelijkse grafiek kijken zien we dat de ETH prijs met maar liefst 23 procent is gedaald.

De koersdaling komt natuurlijk deels doordat de hele cryptomarkt crasht als bloedig gevolg van het coronavirus. Maar, ook ETH whales lijken mee te spelen in de misère.

Uit een nieuw rapport, dat gisteren door Santiment is gepubliceerd, blijkt dat ETH whales de afgelopen vijf dagen ongeveer 400.000 ETH tokens hebben gedumpt. Deze beweging werden waargenomen vóór en onmiddellijk na de catastrofale marktcrash die plaatsvond op 8 en 9 maart.

Opvallend is dat het onderzoeksbureau stelt dat de grootste niet-exchange wallets massaal ETH tokens dumpten, terwijl het tegenovergestelde is te zien bij grote exchange wallets. Deze wallets voegde maar liefst 350.000 ETH toe aan hun wallet. Daarmee bereiken ze nu een hoogtepunt van 10 maanden tijd.

“Samenvattend is er een aantal spraakmakende overdrachten van ETH naar exchanges geweest in dagen voorafgaand aan en onmiddellijk na de laatste marktdaling. Het lijkt erop dat sommige grote ETH investeerders hun munten willen verkopen nu ze dit nog met winst kunnen doen”, concludeerde Santiment.


Blijft de Ethereum koers dalen?

De vraag is nu natuurlijk of de Ethereum koers blijft dalen of dat er snel een bodem gevonden gaat worden. Hoewel meerdere technische indicatoren suggereren dat de ETH prijs verder kan dalen, zijn de fundamentele indicatoren juist positief. De DeFi markt blijft enorm groeien en ook ETH 2.0 maakt goede stappen vooruit.

Bovendien blijkt uit gegevens van Glassnode, een marktanalysebureau, dat het aantal ethereum-adressen met een ‘niet-nul-saldo’ het afgelopen jaar is gestegen van 23.595.833 naar 36.890.385. Dit is een stijging van meer dan 56% en is een bullish signaal.

Analisten wijzen erop dat het niveau rond de $170 belangrijk is. Als ETH ook hier doorheen zakt kunnen we flinke verliezen verwachten.