Do Kwon
Regulatie

Zuid-Koreaanse cryptovluchteling Do Kwon is vrijgelaten in Montenegro

In een verrassende wending is de Zuid-Koreaanse cryptovluchteling Do Kwon uit de gevangenis in Montenegro vrijgelaten terwijl het Hooggerechtshof zich buigt over uitleveringsverzoeken van zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea. Kwon, medeoprichter van Terraform Labs, werd zaterdag 23 maart vrijgelaten, na een rapport van Bloomberg.

Deze beslissing volgt op een pauze van het Hooggerechtshof in het uitleveringsproces aan Zuid-Korea en de opschorting van een vonnis van een lagere rechtbank.

Straf voor reizen met valse documenten is verlopen

Do Kwon staat centraal in beschuldigingen van fraude in de nasleep van de ineenstorting van de cryptocurrency Terra, die een marktverlies van ongeveer 60 miljard dollar in 2022 tot gevolg had. Darko Vukcevic, de gevangenisdirecteur, heeft verklaard dat Kwon is vrijgelaten omdat zijn straf voor het reizen met valse documenten is verlopen. Als buitenlands staatsburger wiens documenten in beslag zijn genomen, is hij overgedragen aan de politiedirectie voor buitenlanders voor verder verhoor.

De vrijlating werd ingegeven door een herziening door de Raad van het Hooggerechtshof, die moet beslissen over uitlevering aan Zuid-Korea, waar de straffen milder zouden zijn vergeleken met de Verenigde Staten. In de VS worden aanklachten voorbereid tegen Kwon in verband met de ineenstorting van de TerraUSD, een algoritmische stablecoin ter waarde van 40 miljard dollar.

Paspoort is nog ingehouden zodat hij het land niet verlaat

Zijn advocaat, Goran Rodic, bevestigde de vrijlating en benadrukte dat Kwons paspoort is ingehouden om te voorkomen dat hij het land verlaat. Later die dag werd Kwon naar een opvangcentrum voor buitenlanders overgebracht, met plannen van zijn advocaat om in beroep te gaan tegen de beslissing om hem daar te houden tot een uitleveringsuitspraak is gedaan.

De actie van het Hooggerechtshof kwam na een uitdaging van de hoofdaanklager, die procedurele fouten aanvoerde tegen de uitspraken ten gunste van Zuid-Korea. De uiteindelijke beslissing over uitlevering aan een van beide landen is nog in afwachting, zonder een vastgestelde tijdlijn.

Mocht Kwon aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, dan zal hij waarschijnlijk worden geconfronteerd met 8 misdrijfaanklachten die in maart 2023 zijn ingediend. Hij werd in maart 2023 in Montenegro gearresteerd voor het gebruik van vervalste reisdocumenten. Zowel de Amerikaanse als Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben uitleveringsverzoeken ingediend om Kwon in hun respectievelijke landen te berechten voor fraude, maar een definitief besluit moet nog worden genomen.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten