2024
Blockchain

2024: Doorbraakjaar voor de tokenisatie van real-world assets (RWA)

De markt voor de tokenisatie van real-world assets (RWA) heeft in 2024 een doorbraak beleefd. Naast de populariteit van AI-tokens waren RWA-tokens een opvallende ontwikkeling binnen de cryptowereld. Analisten voorspellen echter dat dit pas het begin is en dat de RWA-sector de komende jaren aanzienlijk zal groeien.

RWA-markt verwacht sterke groei

Grote financiële instellingen en consultancybureaus voorzien een enorme toename van de RWA-markt. Uit een rapport van Tren Finance blijkt dat de waarde van deze sector tegen 2030 tot wel vijftig keer groter kan worden.

De voorspellingen suggereren dat de RWA-markt dan tussen de $4 en $30 biljoen waard kan zijn, met een geschatte mediaan van $10 biljoen. Dit zou betekenen dat de waarde met 54 keer toeneemt ten opzichte van de huidige $185 miljard.

Wat is RWA?

Voor velen is het concept van RWA nog onbekend. RWA draait om het tokeniseren van echte activa, zoals vastgoed, grondstoffen en obligaties. Door deze activa op de blockchain te zetten, kunnen transacties sneller, goedkoper en eenvoudiger plaatsvinden, zonder tussenkomst van derde partijen of beperkingen door geopolitieke grenzen. Dit biedt enorme voordelen, vooral in de financiële sector. Volgens Tren Finance is de overgang naar blockchain een onvermijdelijke ontwikkeling.

“De integratie van traditionele financiën met blockchain is geen voorbijgaande trend, maar een fundamentele verschuiving naar een toegankelijker, efficiënter en dynamischer financieel ecosysteem,” aldus Tren Finance.

Stablecoins domineren de sector

Op dit moment zijn stablecoins, getokeniseerde valuta’s, de grootste component binnen de RWA-sector. Ze vertegenwoordigen een marktwaarde van meer dan $170 miljard. Getokeniseerde effecten en staatsobligaties hebben een relatief bescheiden waarde van $2,2 miljard.

Toch wordt verwacht dat de RWA-sector in de toekomst een steeds groter deel van de wereldwijde financiële markten zal omvatten, wat een fundamentele verandering in het investeringslandschap teweeg kan brengen.

Hoewel de voordelen van RWA-tokenisatie aanzienlijk zijn, zijn er nog enkele uitdagingen te overwinnen. De markt voor stablecoins blijft groeien, maar het volledige potentieel van RWA-tokenisatie moet nog worden gerealiseerd.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Blockchain nieuws

MrBeast beschuldigd van betrokkenheid bij crypto schandaal van $10 miljoen
Tibia introduceert eigen cryptocurrency en stapt Web3 in: Wat betekent dit voor spelers?
Crypto-voorspellingsmarkten worden steeds populairder: 565% groei in Q3
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Bitcoin koers stijgt boven $64.000: $100 miljoen aan shortposities geliquideerd in mogelijk begin van Uptober
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk