Sri lanka bitcoin
Bitcoin, Regulatie

Centrale Bank Sri Lanka: Bitcoin kan economische crisis niet oplossen

Dinsdag was miljardair Tim Draper in Sri Lanka om met lokale ondernemers te praten over de acceptatie van cryptocurrency en hij ontmoette daarbij de president van het land, Ranil Wickremesinghe, over de kwestie.

Draper presenteerde de crypto-pitch ook aan de centrale bank van het land, maar Gouverneur Nandalal Weerasinghe vond het plan van Draper niet erg aanlokkelijk. De gouverneur van de centrale bank zei zelfs dat het accepteren van Bitcoin in Sri Lanka de crisis in zijn land zou verergeren.

Tijdens de bijeenkomst beweerde Draper dat Sri Lanka een corrupte natie was en stelde hij cryptocurrency voor als remedie. Hij argumenteerde dat het land zijn corruptie had kunnen bestrijden door middel van nauwkeurige gegevensregistratie, door de implementatie van Bitcoin.

Grote problemen voor Sri Lanka

Vorig jaar werd Sri Lanka geconfronteerd met de ergste economische crisis ooit in zijn geschiedenis, die de prijzen opdreef en in het hele land een tekort aan voedsel en brandstof veroorzaakte. Als gevolg hiervan kwamen er massale protesten die president Gotabaya Rajapaksa dwongen het land te ontvluchten en later zijn ontslag aan te kondigen.

Sri Lanka heeft een buitenlandse schuld van bijna 47 miljard euro. Het land kwam vorig jaar in acute problemen toen het zijn aflossing van 7 miljard niet kon voldoen. Het Internationaal Monetair Fonds zegde een steunpakket van 2,9 miljard toe. Maar dit geld wordt pas vrijgegeven als China en India, de grootste schuldeisers, meewerken aan schuldsanering (India is akkoord gegaan, maar China aarzelt.

Is Bitcoin een medicijn tegen een financiële crisis?

Volgens Draper is Bitcoin een goede optie voor Sri Lanka om hun financiële crisis aan te pakken. De miljardair stelt dat de cryptocurrency een betrouwbare waardeopslag is, die niet afhankelijk is van wijzigingen in beleid van de regering of de centrale bank.

Tijdens de bijeenkomst wees Draper naar El Salvador. Dit land adopteerde Bitcoin als wettig betaalmiddel nadat de regering crypto omarmde om financiële inclusie en economische ontwikkeling te stimuleren.

Landen als Zimbabwe, Turkije en Venezuela zijn ook getuige van aanhoudende financiële crises. Ze lijden aan hyperinflatie en als gevolg daarvan wenden hun burgers zich steeds meer tot cryptocurrency als ruilmiddel en waardeopslag.

Volgens Draper is Bitcoin een van de essentiële instrumenten voor de mensheid om financiële crises te boven te komen. Hij is van mening dat beleggers moeten blijven zoeken naar kansen door rechtstreeks te investeren in Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie.

Bitcoin nieuws

De crypto markt blijft achter op de aandelenmarkt in het 2e kwartaal van 2024
Crypto analist voorspelt Bitcoin koers van $803.034
De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken