crash
Beurs

AEX koers crasht: ASML en andere chipmakers krijgen harde klappen

Vandaag is de AEX koers in het donkerrood geopend. De AEX ligt 1,92% lager dan gisteren, waardoor de koers op 889,56 punten kwam te staan. De AEX ligt dus opnieuw onder de welbekende 900 punten grens.

Waarom daalt de AEX koers?

De Amsterdamse beurs ging onderuit door een tegenvallend kwartaalbericht van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, wat leidde tot een verkoopgolf in de chipsector. In Tokio en Seoul kelderden grote chipbedrijven zoals Tokyo Electron, SK Hynix en Samsung al aanzienlijk.

Kort na de opening van de Amsterdamse beurs verloren ook de Nederlandse chipmakers ASML en Besi een groot deel van hun waarde. ASML verloor bijna 6 procent, terwijl de verliezen bij ASMI en Besi opliepen tot meer dan 8 procent. Rond het middaguur zijn de verliezen nog verder opgelopen: ASML staat nu 7,5 procent in het rood, en Besi boekt zelfs een verlies van 8,86 procent.

Intel, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, lijkt later vandaag ook fors lager te openen op Wall Street. De koers van Intel staat namelijk 21 procent in de min op de voorbeurs. De grote chipmaker kondigde aan duizenden banen te schrappen om kosten te besparen en schortte het dividend op. Bovendien waarschuwde Intel voor een tegenvallende omzet in het huidige kwartaal.

Cryptomarkt blijft relatief stabiel

De cryptomarkt heeft het vandaag ook zwaar, maar de verliezen blijven redelijk beperkt vergeleken met de aandelenmarkt. De koers van Bitcoin noteert een licht verlies van 0,1 procent, terwijl Ethereum een daling van 0,97 procent laat zien. Ondanks de onrust op de beurzen, blijven de verliezen in de cryptomarkt relatief beheersbaar.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt