Crash
Aex, Beurs

AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie

De AEX koers profiteerde gisteren van de lage inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en schoot opnieuw naar een all-time high. Vandaag gaat het wat minder met de beurs. Sinds het bereiken van het nieuwe koersrecord zit de AEX in een voorzichtige neerwaartse trend.

Niet zoals gehoopt voor de AEX

De dag is gisteren niet geheel verlopen zoals gehoopt voor de AEX. Het begon allemaal goed met de inflatiecijfers die lager dan verwacht waren. Daardoor schoten de marktrentes omlaag (blauwe lijn, bovenstaande grafiek) en de koersen omhoog.

Later op de dag was het echter de beurt aan de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) om een rentebesluit te nemen. Dat rentebesluit was dan weer minder gezellig voor de financiële markten.

Voorzitter Jerome Powell en zijn beleidsmakers besloten om de rente op hetzelfde niveau te houden, maar gaven ook aan voor 2024 nog maar één renteverlaging te verwachten.

Dat strookte niet met de verwachtingen van de markt, waardoor we nu waarschijnlijk de voorzichtige koersdalingen zien voor de AEX. De macro-economische “tegenspoed” is wat dat betreft nog niet voorbij voor de beurzen.

Amerikaanse beurzen blijven overeind

In tegenstelling tot de Amsterdamse AEX, leken de Amerikaanse beursindices wat minder moeite te hebben met de strenge Federal Reserve.

Zij verloren na het rentebesluit een klein deel van de koerswinst, maar vielen niet zo ver naar beneden als de AEX en Bitcoin.

Wat dat betreft wordt het interessant om te zien hoe zij vandaag openen. Ook krijgen we vandaag om 14.30u nog de Producer Price Index (PPI) inflatie in de Verenigde Staten.

Die kan in theorie ook nog behoorlijk van invloed zijn op de markten. Veel analisten zien de PPI namelijk als een voorloper op de CPI. Het idee daarachter is dat producenten hun prijsstijgingen doorberekenen op de consument.

Beurs nieuws

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika
MicroStrategy kondigt aandelensplitsing van 10 tegen 1 aan
AEX koers opent met stijging en nadert zijn all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen