crash
Aex, Beurs

AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve

Het lukt de AEX koers maar niet om boven de magische grens van 900 punten te blijven. Ook vandaag weer staat de index met -4,49 punten in het rood voor een daling van -0,50%. Daarmee komt de index uit op ongeveer 895,85 punten, terwijl de markt zich focust op de Amerikaanse centrale bank.

Tijd voor renteverlagingen!

Over een paar uur is het namelijk de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een nieuw rentebesluit te nemen. Hoewel iedereen in de markt er inmiddels van overtuigd is dat er een verlaging gaat komen, is er enorme verdeeldheid over de mate waarin de Fed gaat verlagen.

Zo schommelt de markt tussen een verlaging van 0,50% en een verlaging van 0,25%. Lange tijd leek een renteverlaging van 0,25% de meest logische stap. De Amerikaanse economie schreeuwt namelijk niet om snelle renteverlagingen (lees: de economie is sterk) terwijl ook de inflatie nog niet helemaal verslagen is.

Om die reden zou het prima zijn om de rente stap voor stap te verlagen met kleine sprongen van 0,25%. Nu geeft de markt opvallend genoeg toch de voorkeur aan een renteverlaging van 0,50% (zie bovenstaande tabel).

Voor die grotere renteverlaging staat nu een kans van 65% en dat is in principe bullish voor de AEX, tenzij er nog een recessie komt.

Hoe groot is de kans op een recessie?

Dat is dan ook het grootste vraagstuk van dit moment: komt er nog een recessie in de Verenigde Staten?

Als dat het geval is, dan kunnen we definitief inpakken met de AEX als het om deze bullmarkt gaat. Recessies en bullmarkten gaan niet goed samen. Het is mooi dat er renteverlagingen aankomen, maar die zijn alleen positief (op de korte termijn) als ze gepaard gaan met een zachte landing.

In het kader daarvan was het heel bullish om gisteren te zien dat de Retail Sales cijfers en de industriële productie in de Verenigde Staten allebei sterker waren dan verwacht.

Om die reden zagen we gisteren ook Bitcoin en de rest van de financiële markten opspringen. Nu zien we de AEX en de koersen van andere risico-assets weer dalen, wat waarschijnlijk het gevolg is van de spanning en verdeeldheid over het rentebesluit van de Fed van vanavond.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins