crash
Aex, Beurs

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika

De AEX koers bereikte gisteren nog een indrukwekkende nieuwe all-time high, maar is daarna aan een voorzichtige correctie begonnen. Dat is bijzonder, omdat de inflatie in de Verenigde Staten eindelijk onderweg lijkt naar de gewenste 2,0%. Alles waar iedereen gisteren op hoopte kwam uit, maar de markt kleurde rood.

Waren we te optimistisch?

Wellicht waren we te optimistisch en rekende de markt stiekem al op een gunstig inflatierapport uit de Verenigde Staten. De consumentenprijsindex (CPI) kwam gisteren op alle fronten lager binnen dan verwacht, waardoor de verwachtingen met betrekking tot het aantal renteverlagingen van de Fed in 2024 stegen.

Ondanks dat zagen we de AEX koers, maar ook Bitcoin en de rest van de financiële markt aan een glijpartij beginnen. Meteen na de bekendmaking van de data sprongen de koersen nog omhoog, maar niet lang daarna begonnen de koersdalingen.

Russel 2000 versus Nasdaq 100. Bron: Tradingview

Wat gisteren opviel was dat de usual suspects van bedrijven die in 2024 goed presteren juist een slechte dag kenden. Het waren de kleinere bedrijven in de Amerikaanse Russel 2000 die na de bekendmaking van de inflatiecijfers aan een enorme sprong begonnen.

Op Twitter gonsde het meteen van de geruchten over een zogenaamde “rotatie” van de winnaars van deze cyclus naar de bedrijven die het juist zwaar hadden. Is dit het moment waarop investeerders hun AI-winsten overbrengen op bedrijven die het in 2024 juist minder goed deden?

Is er een rotatie gaande?

Dat de AEX koers het vandaag iets minder doet heeft wellicht te maken met die rotatie. Als we Bob Elliott mogen geloven, een populaire econoom en analist op Twitter, dan is deze zogenaamde rotatie met name gedreven door hedgefondsen.

Hij claimt dat veel hedgefondsen tegen de koersen van kleinere Amerikaanse bedrijven hadden gewed met shortposities (Russel 2000), maar dat ze nu in de problemen zitten omdat die bedrijven stijgen door de mogelijke renteverlagingen.

Deze situatie kan volgens Elliott nog even duren, waardoor fondsbeheerders aandelen van de kleinere bedrijven moeten terugkopen (hun shorts moeten omdraaien) om zichzelf te redden. Dat duwt uiteraard de koersen van Russel 2000 bedrijven omhoog.

Wat dat betreft staan ons en de AEX mogelijk nog een paar interessante handelsuren te wachten voor het weekend.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?