aex groen
Aex, Beurs

AEX koers herstelt van de crash, maar all-time high is ver weg

De AEX koers is hersteld van de crash die we begin deze week zagen als gevolg van de ellende bij ASML. Met dat herstel handelt de AEX weer boven de 900 punten, maar blijft de weerstand op 920 punten een lastige om te doorbreken.

Zijn er nog kansen voor de AEX in 2024?

Kansen voor de AEX

Het totaalplaatje voor risico-assets blijft positief, en daarom zijn er ook voor de AEX nog genoeg kansen in 2024. Centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met het verlagen van de rentes, terwijl de Amerikaanse economie nog altijd solide is.

Dat laatste is belangrijk, want een recessie in de Amerikaanse economie zou nog problemen op kunnen leveren voor de AEX. Sterker nog, een bullmarkt lijkt onmogelijk als de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt.

De bovenstaande grafiek van Yardeni Research laat zien dat de inkomende data voor Amerika en de Eurozone langzaam weer positief wordt. Voor deze index wil dat zeggen: de economische data is sterker dan verwacht.

Voor Amerika is daar al sprake van en voor de Eurozone zitten we voorzichtig in de lift. Wat dat betreft lijkt er zich voor de AEX een positief scenario te ontvouwen. Maar zekerheid bestaat natuurlijk niet in de financiële markten.

Zekerheid bestaat niet

Wat dat betreft blijft het belangrijk om de inkomende economische data tegen het vergrootglas te houden.

Voor volgende week beloven woensdag en donderdag weer relevant te worden. Op woensdag krijgen we het Beige Book van de Amerikaanse centrale bank, waarin men een algemeen beeld schetst van de gezondheid van de economie, wat natuurlijk weer impact heeft op het rentebeleid.

Vervolgens krijgen we op donderdag weer het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en belangrijke data over de industrie en dienstensector in de Verenigde Staten.

Wat dat betreft gaat het dus om een goedgevulde economische kalender, die voor de toekomstige koers van de AEX weer een boel kan vertellen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

Grayscale wil multi-crypto fonds omzetten naar Spot ETF
ASML Koers stort in met 14,9% na gelekte cijfers: bestellingen halveren in Q3
Cruciale donderdag in zicht: AEX koers stuit op weerstand
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk