crash
Aex

AEX koers kleurt rood en krijgt veel weerstand

Sinds de crash van 5 augustus wist de AEX koers behoorlijk te herstellen van de bodem van 840 punten. Inmiddels klokt de Amsterdamse beursindex weer binnen op 917 punten, maar op dit niveau lijkt er veel weerstand te zijn voor de AEX.

Is de bullmarkt voorbij voor de AEX?

De komende dagen kunnen weleens cruciaal zijn voor de AEX. We krijgen vanaf woensdag namelijk een enorme bak aan belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Belangrijke datapunten Amerikaanse arbeidsmarkt. Bron: ForexFactory

Die data kan ons weleens leren of de Amerikaanse economie het jaar 2024 gaat overleven of niet. Als de arbeidsmarkt sterk blijkt te zijn, dan kan het recessie-verhaal voorlopig aan de kant.

Dat zou bullish zijn voor de AEX, want centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met het verlagen van de rentes. Als die renteverlagingen gepaard gaan met een zachte landing (lees: geen recessie), dan kan de bullmarkt in theorie een vervolg krijgen.

Zien we uiteindelijk wel een recessie verschijnen? Dan is het onwaarschijnlijk dat de AEX koers vanaf hier nog enorm gaat stijgen.

Nog geen problemen voor de AEX

Overigens moeten we het negatieve sentiment ook niet overdrijven. Tot nu toe is het jaar 2024 fantastisch geweest voor aandelen, goud en Bitcoin.

De onderstaande grafiek laat zien dat de AEX dit jaar zelfs in de voetsporen van zijn Amerikaanse broers wist te blijven. Voor 2024 staat de AEX op een rendement van +17,31% terwijl de Nasdaq +18,32% noteert en de S&P 500 op +19,09% staat.

Vanuit dat perspectief is het niet vreemd dat we de AEX nu zien vertragen. Er zijn vast een hoop handelaren die op deze niveaus was winst nemen. Zeker na de dalingen die we op 5 augustus zagen.

De crash van 5 augustus zorgde bij veel mensen voor de realisatie dat een recessie nog altijd mogelijk is en we op onze hoeden moeten zijn.

Met die gedachte kan het aantrekkelijk zijn om wat aandelen AEX te verkopen en bijvoorbeeld in Amerikaanse staatsobligaties te duiken, die in sommige gevallen meer dan 5% op jaarbasis uitkeren.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt