AEX
Aex, Beurs

AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week

De AEX koers staat vandaag lichtelijk in het groen met een stijging van +0,47%. Daarmee komt de AEX uit op een score van 897 punten in aanloop naar een hele belangrijk week. Volgende week is het namelijk tijd voor een nieuwe rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Belangrijke week voor AEX

Komende woensdag komt de Amerikaanse centrale bank bijeen om de eerste renteverlaging van deze cyclus door te voeren. In theorie is dat bullish voor de AEX, omdat lagere rentes bevorderend werken voor de kredietcreatie/schuldcreatie en het aantrekkelijker is voor mensen om risicodragende assets te verkiezen boven staatsobligaties (want de rentes op die obligaties dalen).

Wat dat betreft is het dus goed nieuws voor de AEX dat de Amerikaanse rentes komende woensdag voor het eerst deze cyclus gaan dalen. Tenminste dat lijkt op dit moment bijna zeker.

Waar we echter niet op moeten hopen, is dat die renteverlagingen een noodzakelijk verband blijken te zijn voor een economie die in recessie gaat. Als we onverhoopt toch nog een recessie krijgen in 2024, dan is het onwaarschijnlijk dat de AEX een sterke periode te wachten staat.

Het is dus zaak dat de Amerikaanse economie sterke/solide data blijft uitspuwen de komende weken.

Goed jaar voor de AEX

Dat neemt niet weg dat we te maken hebben met een goed jaar voor de AEX. Over de afgelopen 365 dagen wist de Nederlandse beursindex met 22,11% te stijgen. Dat zijn percentages die ver boven het gemiddelde liggen voor de beurs.

De bovenstaande grafiek toont echter dat de AEX niet de enige beursindex is die een goede periode doormaakt. Ook de S&P 500 en de Nasdaq 100 presteren fantastisch op dit moment.

Daarnaast kunnen we ook goud niet onbenoemd laten. Het blinkende edelmetaal staat over het afgelopen jaar op een stijging van 34,49% en doet het al helemaal fantastisch.

Nu moeten de komende maanden gaan uitwijzen of de bullmarkt een vervolg krijgt.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve
AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten