aex groen
Aex, ASML, Beurs

AEX koers omhoog, is de bodem bereikt?

De AEX koers is op vrijdag 3 mei sterk begonnen met een stijging van 0,78 procent. Sinds de persconferentie van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) van afgelopen woensdag lijkt het sentiment op de markt weer voorzichtig om te draaien. Waar iedereen op een hele strenge Federal Reserve rekende, viel dat in werkelijkheid behoorlijk mee.

Als gevolg daarvan schiet nu niet alleen de AEX koers omhoog, maar staan ook Bitcoin en de Amerikaanse beurzen wat hoger.

Dagelijkse grafiek AEX. Bron: Tradingview

Meevaller vanuit Amerika

Gedurende de eerste drie maanden van 2024 liep de inflatie in de Verenigde Staten plotseling weer op. Die onverwachtse stijging van de inflatie in Amerika kan weleens het gevolg zijn van de woorden van de Federal Reserve uit december 2023.

Destijds riep de Federal Reserve namelijk dat ze waren begonnen met nadenken over het verlagen van de rentes, omdat de inflatie richting de gewenste 2,0 procent zakte.

Als reactie daarop schoten de markten omhoog, waardoor investeerders op papier een stuk rijker waren. De theorie is dat daardoor de consumptie in Amerika weer oppikte, waardoor de inflatie een boost kreeg.

Na die inflatiestijgingen was de markt bang voor een hele strenge Federal Reserve op woensdag. Sommige analisten rekenden zelfs op het aankondigen van een scenario waarin nieuwe renteverhogingen tot de mogelijkheden zouden behoren.

Dat bleef echter uit, waardoor er sprake was van een positieve verrassing. Onder andere om die reden schoten de markten omhoog en lijkt het mogelijk dat de AEX koers en de rest van de markt hun “lokale bodem” gezien hebben.

Veel winnaars op de Amsterdamse beurs

Onder de grote aandelen op de Amsterdamse AEX was ING de winnaar met een stijging van ongeveer 2 procent, nadat de cijfers van de bank op donderdag al zeer positief ontvangen waren.

Chipmakers ASML en Besi wisten met meer dan één procent te stijgen. Philips en Heineken waren onder de grote jongens de enige bedrijven die een klein verlies moesten noteren. UMG wist met 1,4 procent te stijgen na de presentatie van de kwartaalcijfers.

Onder de streep zorgen deze resultaten dus voor een kleine stijging van de AEX vandaag.

Beurs nieuws

AEX koers opent sterk in aanloop naar cruciale inflatiedata uit Amerika
AEX koers begint sterk: Schiet uit de startblokken
AEX koers schiet omhoog, maar bereikt (nog) geen all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

Kiyosaki: Hou je vast, Bitcoin klaar voor de ‘Bananen-zone’
Crypto analist: XRP flink in de problemen en dit is waarom
Cardano memecoin daalt met 96% na uitspraak van ADA-oprichter