aex
Aex, Beurs

AEX koers opent met lichte daling na indrukwekkende klim

De AEX koers is vandaag met een lichte daling van 0,27% geopend en handelt momenteel op 903,07 punten. Daarmee heeft de Amsterdamse beursindex vanaf de lokale bodem van 5 augustus een behoorlijke stijging achter de rug. Nu is de grote vraag of de AEX die stijgingen deze week een vervolg kan geven.

Nieuwe week van stijgingen in aantocht?

Het succes van de AEX koers deze week lijkt vooral in handen te liggen van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

In het Amerikaanse Jackson Hole is het namelijk weer tijd voor het jaarlijkse gelijknamige symposium van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank). Voor dit symposium worden centrale bankiers en economen van over de hele wereld uitgenodigd om te spreken en discussiëren over monetair beleid.

Komende vrijdag is het de beurt aan Fed-voorzitter Jerome Powell om zich over de Amerikaanse economie en het rentebeleid van zijn centrale bank uit te spreken. De verwachting is dat hij in ieder geval zal aangeven dat de rente momenteel te hoog is – dat het beleid van zijn centrale bank te streng is – maar niet hoeveel procent aan verlagingen we dit jaar kunnen verwachten.

Mocht hij daar onverwachts toch uitspraken over doen, dan zou dat in theorie voor een behoorlijke volatiele vrijdag kunnen zorgen voor de AEX koers. Zoals we op 5 augustus hebben kunnen zien is de AEX ook behoorlijk afhankelijk van het succes van de Amerikaanse economie.

AEX afhankelijk van Amerika?

Op 5 augustus kregen we natuurlijk het dramatische banenrapport uit de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat het een stuk slechter gaat dan gedacht met de Amerikaanse arbeidsmarkt en we ons mogelijk toch zorgen moeten maken over een recessie.

De markt reageerde daar overdreven op met gigantische dalingen, want later bleek dat de Amerikaanse economie toch wat sterker is dan het banenrapport ons liet geloven. De Retail Sales vielen hoger uit en ook andere data was redelijk positief.

Wat dat betreft is het nog te vroeg om conclusies te trekken en gaan we een onzekere periode in met de markt. Waarschijnlijk krijgen we pas op 6 september “uitsluitsel” over het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van 18 september.

Op 6 september is het namelijk weer tijd voor een nieuw banenrapport. Valt die opnieuw zwaar tegen? Dan is de kans groot dat de markten opnieuw een tik krijgen en de rente op 18 september met 0,50% daalt, in plaats van de 0,25% die men momenteel verwacht.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt