crash
Aex, Beurs

AEX koers opnieuw onderuit: waar eindigt deze vrije val?

De AEX koers staat vandaag opnieuw -0,86% in het rood en is onder de 900 punten gedoken. Op maandag 15 juli maakte de AEX nog een all-time high van bijna 950 punten, maar daar is met de huidige koers van 895 punten weinig meer van over.

Vrije val voor de AEX. Bron: Tradingview

Waar eindigt de vrije val?

Het lijkt erop dat de markt nu echt in de problemen zit. De AEX begon het jaar 2024 fantastisch en vaarde daarmee mee op het AI-narratief, waar met name ASML van profiteerde.

Nu lijkt het alsof de AI-hype de hoge verwachtingen even niet meer waar kunnen maken. Om de koersstijgingen door te zetten moeten bedrijven met cijfers komen die ver en ver boven de verwachtingen liggen.

Dat lukt nu even niet meer, waardoor de hoge aandelenkoersen wellicht nog meer tikken krijgen.

ASML heeft het duidelijk lastig op dit moment en staat vandaag weer -1,95% in het rood. Daarmee komt de Nederlandse trots op het gebied van computerchips uit op een koers van 814,7 dollar. Dat is even heel anders dan de koers van ruim 1.000 dollar, die recent nog op de borden stond.

Bitcoin als enige stabiel?

Over de afgelopen vijf dagen gemeten zijn alle grote beursindices de rode cijfers ingedoken. Goud staat op een daling van -1,90% terwijl de AEX een daling van -1,93% moet noteren.

De Amerikaanse S&P 500 doet het met een daling van -2,12% nog slechter en de Nasdaq spant de kroon met een daling van -3,41%.

Bitcoin oogt relatief stabiel met een stijging van +0,28% over de afgelopen vijf dagen, maar moet ook oppassen. Het is duidelijk dat ook Bitcoin de stijgingen van de afgelopen weken niet kon volhouden.

Het is nu hopen op een opleving van de markt, maar waar die vandaan moet komen is op dit moment een raadsel. Het hernieuwde optimisme over de drie potentiële renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank lijkt al ingeprijsd.

Wat dat betreft wordt het echt een periode van billenknijpen voor de AEX en de rest van de financiële markt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?