aex groen
Aex, Beurs

AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten

De AEX koers is vandaag met groene cijfers geopend en staat op bijna 900 punten. Daarmee lijkt het herstel van de Amsterdamse beursindex definitief ingezet.

Is het herstel een feit?

In de bovenstaande grafiek zien we duidelijk dat de AEX koers een higher low lijkt te vormen. Na de crash van 5 augustus herstelde de AEX tot ongeveer 925 punten, om vervolgens aan een nieuwe duikvlucht te beginnen.

Die tweede duikvlucht eindigde bij 880 punten en om die reden lijkt het erop dat de ellende nu langzaam voorbij is. Ter bevestiging zou de AEX daarvoor nog wel boven de piek van ~925 punten van eind augustus moeten klimmen.

Lukt dat? Dan zien we hier mogelijk het begin van een nieuwe opwaartse trend. Op basis van de macro-economische ontwikkelingen lijkt dat gerechtvaardigd, want de Amerikaanse inflatie is nog altijd onderweg naar beneden, de economie is solide en er komen renteverlagingen aan.

Rentevergadering op komst

Komende woensdag is het tijd voor de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Op basis van de huidige omstandigheden verwacht men een renteverlaging van 0,25% van de Federal Reserve.

Bron: CME Group

Dat is in principe gunstig voor de AEX koers en de rest van de markt. Een renteverlaging van 0,50% zou namelijk betekenen dat de Amerikaanse centrale bank zich zorgen maakt over de economie.

En dat is natuurlijk iets waar beleggers niet op zitten te wachten. Er moet binnen nu en een paar dagen wel heel veel gebeuren om de Federal Reserve nog van een verlaging van 0,50% te overtuigen.

Zeker als je bedenkt dat ze bij de afgelopen rentevergadering van 31 juli nog niet voldoende data zagen om een verlaging van 0,25% te rechtvaardigen.

Het beste scenario voor de AEX en andere risico-assets lijkt nog altijd het scenario waarin de Amerikaanse economie solide blijft en we geen paniek op de markt krijgen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers groen in aanloop naar cruciale CPI-cijfers
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten