Aex, Beurs

AEX koers stijgt 0,05% op voorlopig rustige woensdag

De AEX koers handelt vandaag op een stijging van 0,05% en komt daarmee binnen op 903,49 punten. Daarmee is het voorlopig een rustige dag op de Nederlandse beurs. Dat is niet gek, want het is momenteel vooral wachten op komende vrijdag. Dan is het namelijk tijd voor een hele belangrijke toespraak van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Komende vrijdag cruciaal voor AEX

Komende vrijdag kan weleens cruciaal zijn voor de rest van het jaar 2024 voor de AEX. Dan is het namelijk tijd voor de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens het jaarlijkse Jackson Hole symposium.

Dit is een symposium waar centrale bankiers van over de hele wereld bij elkaar komen om over monetair beleid te spreken en discussiëren. De verwachting is dat Powell hier weer iets meer uit de doeken zal doen over de strategie van zijn centrale bank voor de komende maanden.

Om die reden kunnen de woorden van Powell van komende vrijdag bepalend worden voor de rest van het jaar voor de AEX, dat tot nu toe fantastisch was. In de bovenstaande grafiek zien we de jaarprestaties van de Nederlandse beurs, die redelijk in de voetsporen van zijn Amerikaanse broers wist te blijven.

Tot voor kort presteerde de AEX zelfs beter dan de S&P 500 en de Nasdaq 100. Na de crash van 5 augustus is daar echter verandering in gekomen.

AEX is het momentum kwijt

Het moge duidelijk zijn dat de AEX koers het momentum even kwijt is. Dat is niet erg, want op 15 juli maakte de Amsterdamse beursindex nog een nieuwe all-time high. Meteen daarna begon de AEX met dalen, bereikte het op 5 augustus zijn voorlopige bodem en lijkt er nu sprake van een voorzichtig herstel.

Om het bullish momentum echt weer te herpakken is het belangrijk dat de inflatie in de Verenigde Staten blijft dalen, de rente sneller zakt dan verwacht en de Amerikaanse- en de wereldeconomie solide blijft.

Dan is er sprake van de zogenoemde zachte landing en dat zou het optimale scenario zijn voor de beurs. Ook voor Bitcoin is dat het scenario waar we op moeten hopen. Een recessie zou daarentegen desastreus zijn voor de AEX, zoals we op 5 augustus eigenlijk al zagen.

Op die dag kwam er hele zwakke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten, maakte plotseling iedereen zich zorgen over de economie en vielen de koersen van risico-assets hard omlaag.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve
AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom