AEX
Aex, Beurs

AEX koers stijgt heel licht, terwijl Bitcoin koers explodeert

De AEX koers is vandaag begonnen met een minimale stijging van 0,02%. Met die stijging komt de AEX binnen op 916 punten en blijft de belangrijkste beursindex van Nederland nog altijd tegen de weerstand rond de 920 punten aanhikken.

Belangrijk moment voor de AEX

Wat dat betreft is er sprake van een “belangrijk moment” voor de AEX. Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien hebben we hier te maken met een lastige koerszone voor de index.

Kan de AEX koers die doorbreken? Dan is de kans aanwezig dat we een groen vierde kwartaal krijgen. Lukt dat niet? Dan is de kans aanwezig dat we opnieuw corrigeren.

Vooralsnog ziet alles er in ieder geval redelijk uit voor het vierde kwartaal, waarbij met name de Amerikaanse economie een belangrijke graadmeter is voor de markt.

Als die overeind blijft, terwijl centrale banken over de hele wereld de rentes verlagen, kan de financiële markt nog een opwaartse koersbeweging maken. Zo beloven het dus nog een paar spannende maanden te worden in 2024.

Focus op donderdag

Voor deze week ligt de focus op donderdag wat de economische data betreft.

Donderdag krijgen we vanuit de Verenigde Staten een nieuw Retail Sales rapport, waarin we meer te weten krijgen over de gezondheid van de Amerikaanse detailhandel; die uiteraard belangrijk is voor de economie, en aangeeft hoe de consument er voorstaat.

Daarbij krijgen we donderdag ook de wekelijkse nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten. Vorige week lag dat getal een stuk hoger dan verwacht, wat waarschijnlijk door specifieke omstandigheden kwam.

Orkaan Helena zorgt voor een tijdelijke verhoging van de werkloosheidscijfers, terwijl ook de stakingen bij Boeing voor een hogere score zorgden. Het is voor de AEX belangrijk dat dit datapunt de komende weken weer wat afzwakt, wat zou wijzen op een sterke Amerikaanse arbeidsmarkt.

Blijft de Amerikaanse economie overeind, en gaan centrale banken door met het verlagen van de rentes, dan heeft dat in principe een stimulerend effect op de wereldwijde liquiditeit. En dat is in principe bullish voor risico-assets zoals de AEX.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers opnieuw in de rode cijfers
Chinese beurzen maken diepe val, analisten zien kansen voor cryptomarkt
AEX koers onder druk door volatiliteit op obligatiemarkten
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk