aex
Aex, Beurs

AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?

De AEX koers is de nieuwe week met een lichte stijging van 0,08% begonnen. Daarmee komt de Nederlandse beursindex met 919 punten binnen. Met de stijgingen van de afgelopen weken is de AEX redelijk hersteld van de enorme crash van 5 augustus, maar de komende dagen kunnen weleens cruciaal worden voor de rest van het jaar.

Cruciale dagen voor de AEX

Vanaf het begin van het jaar gemeten doet de AEX het fantastisch met een rendement van 17,38%. Als de Amsterdamse beurs het jaar met dat rendement kan afsluiten, dan zou 2024 in de boeken gaan als een meer dan geslaagde periode voor de Nederlandse trots op de beurs.

Voor beleggers zou het nog mooier zijn als de AEX de bullmarkt van de eerste maanden van 2024 een vervolg kan geven. Daarvoor lijken er een aantal cruciale dagen aangebroken.

Deze week staat namelijk in het teken van een gigantische bak aan belangrijke macro-economische data uit de Verenigde Staten. Twee vrijdagen geleden kondigde de Amerikaanse centrale bank de start van de renteverlagingen aan en deelde het zijn zorgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Over die arbeidsmarkt krijgen we deze week een heleboel nieuwe informatie, die cruciaal is voor de rest van 2024.

De Amerikaanse arbeidsmarkt

In principe is het bullish voor de AEX koers dat de Amerikaanse centrale bank heeft aangekondigd dat er renteverlagingen aankomen. Lagere rentes zorgen ervoor dat de mate van kredietcreatie in de wereld toeneemt, waardoor de wereldwijde liquiditeit stijgt.

De wereldwijde liquiditeit vertegenwoordigt het kapitaal in de wereld dat beschikbaar is voor investeringen. Hoe hoger de liquiditeit, hoe meer kans er bestaat dat risico-assets (zoals de AEX) in een bullmarkt blijven.

Die bullmarkt komt echter in gevaar als de Amerikaanse arbeidsmarkt breekt (lees: als de werkloosheid explodeert). Op 5 augustus zagen we de markt enorm crashen na een zwak banenrapport uit de Verenigde Staten en deze week kan daar een herhaling van worden.

Maar als de Amerikaanse arbeidsmarkt sterk blijkt deze week, dan zou dat een behoorlijk bullish signaal zijn voor de AEX en de rest van de markt. Wat dat betreft moeten we hopen op een voorzichtige afkoeling van de arbeidsmarkt. Komende vrijdag wordt qua data het belangrijkste. Dan staat onder meer het werkloosheidspercentage op het programma.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
AEX koers groen in aanloop naar cruciale CPI-cijfers
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt ongekende bullmarkt: ‘Dit is nog maar het begin’
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging