Aex, Beurs

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte

De AEX koers is net als Bitcoin slecht begonnen aan de nieuwe week. De Amsterdamse beursindex komt vandaag binnen op 897 punten en lijkt nog altijd moeite te hebben om weer boven de symbolische grens van 900 punten te klimmen. Ondertussen blijft goud doorstomen en staat het edelmetaal op een all-time high.

Wat betekent dit voor de AEX?

Terwijl de AEX koers sinds het bereiken van de all-time high van ongeveer 950 punten in juli in een dalende trend zit, begon de goudkoers vanaf dat moment juist te stijgen.

Zitten we dan echt in de fase van de markt waarin investeerders zich in toenemende mate zorgen maken over een recessie? Goud is en blijft immers een asset die voor veel investeerders een soort veilige haven vertegenwoordigt.

Goud is natuurlijk een asset die in theorie los staat van het complete financiële systeem. Als bedrijven failliet gaan vanwege een recessie, dan blijft goud dezelfde asset, terwijl aandelen minder rendement uitbetalen.

Om die reden zien veel investeerders het edelmetaal als een veilige haven en een asset die kan beschermen tegen een zwakke economie. Met name komende woensdag lijkt cruciaal te worden voor de AEX en de rest van de markt voor risico-assets.

Alle focus op komende woensdag

Komende woensdag is het namelijk weer tijd voor de Amerikaanse centrale bank om een nieuw rentebesluit te nemen. De verwachting is dat ze woensdag kiezen voor de eerste renteverlaging van deze cyclus.

Op dit moment lijkt er te worden gekozen voor een behoorlijk verrassend renteverlaging: namelijk een verlaging van 0,50%.

Tot vorige week leek het bijna zeker dat de Federal Reserve voor een renteverlaging van 0,25% zou kiezen. Nu is die kansverdeling echter op de schop gegaan en voorziet de futuresmarkt een renteverlaging van 0,50%.

Verwachtingen rentevergadering 18-09 Federal Reserve. Bron: CME Group

Als we naar de economische data vanuit de Verenigde Staten kijken lijkt er geen reden voor de Federal Reserve om angstig te zijn over een recessie, maar de futuresmarkt denkt daar anders over. Voor het komende jaar zetten zij zelfs in op 2,25% aan renteverlagingen.

Dat is het meest agressieve pad van renteverlagingen dat ooit op de futuresmarkt werd ingeprijsd. Zodoende lijkt de markt zich dus wel degelijk zorgen te maken over economische rampspoed en dat kan weleens desastreus zijn voor de AEX koers.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers daalt in aanloop naar cruciaal rentebesluit Federal Reserve
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’