Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De AEX (ofwel de Amsterdam Exchange Index), de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven op de Nederlandse beurs, is vandaag met een lichte stijging geopend. Dat neemt helaas niet weg dat het algemene sentiment op dit moment wat bearish oogt. Nadat de AEX vorige week nog een nieuwe all-time high wist te bereiken, staat de koers er nu wat minder voor.
Over de afgelopen week verloor de AEX ongeveer 2,18 procent van zijn koerswaarde.
Het is overigens niet alleen de Amsterdamse AEX die momenteel moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Ook de Bitcoin koers en de koersen van andere grote aandelenindices staan onder druk.
Nvidia was maandenlang de grote winnaar op de beurs, maar sinds de all-time high van maart is het aandeel van de chipmaker al meer dan 10 procent gedaald. Op woensdag vielen de Philadelphia Semiconductor Index en Nvidia allebei met meer dan 3 procent omlaag.
Net als de rest van de financiële markt lijken de chipmakers moeite te hebben met de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die betekent dat de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen op de lange baan schuift.
De Nederlandse chipfabrikant ASML viel gisteren ook hard omlaag, nadat zij een tegenvallende hoeveelheid orders bekendmaakten voor het afgelopen kwartaal.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) is een uitzondering als het om de chipmakers gaat. Zij wisten op donderdag namelijk hun eerste winst in ruim één jaar tijd te boeken, gesteund door de sterke vraag vanwege de opkomst van kunstmatige intelligentie.
Na het bereiken van de all-time high van afgelopen week zit de Amsterdamse AEX dus een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Zij zijn echter niet de enige.
Ook de Amerikaanse Nasdaq zit momenteel enorm in de problemen.
Ergens is dat logisch, omdat de Nasdaq de afgelopen maanden de grootste stijger was. De Nasdaq is de Amerikaanse techbeurs, waarin bedrijven zitten als Nvidia die gigantische stijgingen doormaakten.
Financiële assets die in korte tijd veel stijgen, kunnen daarna ook hard dalen. Volatiliteit naar de bovenkant gaat bijna altijd gepaard met volatiliteit naar beneden.
Stabiele assets brengen wat dat betreft minder risico met zich mee, maar de keerzijde is natuurlijk dat de potentiële rendementen ook minder zijn.
Volgens VanEck kan Donald Trump zonder hulp van het Congress een strategische Bitcoin-reserve in het leven roepen.
Bitcoin maakt een herstel door na een scherpe daling. Ontdek waarom een analist voorspelt dat de koers kan stijgen naar $178.000.
Crypto crash leidt tot recorduitstroom bij Bitcoin ETF’s, forse prijsdalingen en herstel. Bitcoin herstelt naar $98.500, altcoins tonen veerkracht.
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
Bitcoin onder $100.000 na Powell’s toespraak: Ontdek waarom cryptomarkt fors daalde, met $800 miljoen liquidaties en verliezen voor XRP en ETH.