Nederland
Regulatie

AFM waarschuwt voor ‘pump and dump’-praktijken in de crypto: nieuwe regels vanaf 30 december

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) slaat alarm over de gevaren van ‘pump and dump’-praktijken in de cryptowereld. Bij deze vorm van marktmanipulatie wordt de prijs van een cryptomunt kunstmatig opgeblazen, waarna de organisatoren hun munten verkopen op het hoogtepunt.

Vanaf 30 december 2024 worden deze praktijken verboden door nieuwe regels onder de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR).

Wat is een ‘pump and dump’?

In een ‘pump and dump’-schema manipuleren de organisatoren de waarde van een cryptomunt (de ‘pump’) door via sociale media berichten te verspreiden met slogans als “to the moon” of “dit is je kans om rijk te worden!”. Dit wakkert bij investeerders de angst aan om de kans op winst te missen, waardoor ze snel instappen en de prijs van de munt omhoogschiet.

Zodra de waarde aanzienlijk is gestegen, verkopen de organisatoren hun munten (de ‘dump’) en nemen hun winst. De prijs keldert vervolgens, en de investeerders die te laat zijn ingestapt blijven achter met een waardeloze cryptomunt en forse verliezen.

De AFM waarschuwt dat vooral minder ervaren investeerders vaak in deze val trappen, omdat er extreem hoge winsten worden beloofd, soms zelfs tot wel 800% rendement.

Nieuwe regels vanaf december

Vanaf 30 december 2024 worden ‘pump and dump’-schema’s verboden door de nieuwe MiCAR-regelgeving. De AFM zal strenger toezicht houden op deze praktijken en heeft al meerdere onderzoeken uitgevoerd naar marktmanipulatie, waarbij sociale media en prijsbewegingen nauwlettend in de gaten werden gehouden. De bevindingen zijn duidelijk: snelle prijsstijgingen, gevolgd door een scherpe daling wanneer de organisatoren hun winst nemen.

Hanzo van Beusekom, bestuurder bij de AFM, uit zijn zorgen over deze wijdverspreide vorm van marktmisbruik: “Pump and dump wordt binnenkort verboden en marktmisbruik staat hoog op onze agenda. Dit soort praktijken belemmert de ontwikkeling van de cryptosector.”

Hij benadrukt dat duurzaam vertrouwen cruciaal is voor de groei van de sector: “De voordelen van digitale innovaties kunnen alleen volledig worden gerealiseerd als er een stabiel vertrouwen in de sector is.”

De cryptomarkt blijft risicovol

Hoewel de nieuwe regels een stap in de goede richting zijn, blijft de AFM benadrukken dat de cryptomarkt vol risico’s zit. Prijzen kunnen snel stijgen, maar ook net zo snel weer instorten. Daarom adviseert de AFM potentiële investeerders om zorgvuldig na te denken voordat ze in crypto stappen en alleen geld te gebruiken dat ze kunnen missen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

China en Rusland versterken banden: gevaarlijker dan de Koude Oorlog?
Kans op nieuwe renteverlaging door Federal Reserve groeit, wat is de impact op crypto?
Goudprijs bereikt recordhoogte door toenemende vraag vanuit Rusland en China
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen