Alameda Research
Exchange

Zo spendeerde Sam Bankman-Fried 400 miljoen dollar: De mysterieuze investering van Modulo Capital ontrafeld

Eerder deze maand publiceerde de Financial Times een spreadsheet met de durfkapitaal-investeringen van Sam Bankman Fried’s Alameda Research. In het lijstje stond onder andere een investering van 400 miljoen dollar in een bedrijf genaamd Modulo Capital. Dit betreft een van de grotere investeringen, maar ook het grootste mysterie, want niemand kende dit bedrijf.

Wat is Modulo Capital?

In het bovenstaande bericht schrijft BowTiedNightOwl dat het om een Braziliaanse fonds zou gaan. Dat bleek na een controle niet het geval, gezien de namen niet helemaal overeenkwamen. Later kwam naar buiten dat het om een hedgefonds gaat dat eerder dit jaar is opgericht door twee voormalig handelaren van Jane Street en één ontwikkelaar.

Modulo Capital heeft vooralsnog nergens op gereageerd en ook Bankman-Fried of de voormalig Alameda CEO Caroline Ellison laten niets van zich horen over deze investering. Jane Street is een in New York gevestigde handelsfirma waar Bankman-Fried en Ellison werkten voordat ze de overstap naar crypto maakten.

Ze zullen momenteel nog weleens met weemoed terugdenken aan de tijd bij Jane Street, want inmiddels hangt ze allebei een gigantische straf boven het hoofd. Bankman-Fried stond er in ieder geval om bekend om voormalig Jane Street medewerkers over te nemen voor zijn eigen bedrijven. 

Onderzoek leert ons dat Modulo gevestigd is op de Bahama’s en vanuit het zelfde luxe complex opereerde als FTX en Alameda Research. Ze zaten dus gezellig onder één dak met Bankman-Fried en Ellison.

400 miljoen dollar

Uiteindelijk investeerde Bankman-Fried dus 400 miljoen dollar in Modulo Capital. De handelsfirma gebruikte dat geld vervolgens om te investeren in zowel crypto als traditionele financiële assets. Modulo Capital benaderde in eerste instantie meerdere partijen uit de traditionele financiële wereld om kapitaal op te halen, voordat het uiteindelijk in zee ging met Alameda Research als zijn enige investeerder.

“Het kwam op mij niet heel raar over. Sam vond het leuk om met geld te smijten richting dingen met een positieve verwachtingswaarde en voormalig Jane Street medewerkers zorgen daar over het algemeen voor. Het was in ieder geval beter dan de troep waar Alameda Research soms geld tegenaan smeet”, aldus een insider tegenover Coindesk.

Exchange nieuws

Voormalig Binance-CEO Changpeng Zhao komt vrij op 29 september
Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Amerikaanse beurs Coinbase introduceert synthetische versie van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13