Dollar, USD
Regulatie

Amerikaanse bankencrisis zet door, banken stromen leeg

Amerikaanse banken lopen momenteel weer in hoog tempo leeg. Afgelopen week verdwenen er alleen al 70 miljard dollar aan stortingen; die qua totalen nu op het laagste niveau sinds mei 2023 zijn uitgekomen. Ook het reddingsprogramma voor banken van de Amerikaanse centrale bank is gepiekt op 107,8 miljard dollar, wat erop wijst dat steeds meer banken gered moeten worden.

Wat betekent deze banken-ellende voor de Bitcoin koers?

De bankencrisis zet door

Door de gigantische dalingen van het aantal stortingen bij de Amerikaanse banken stellen mensen zichzelf de vraag: is de bankencrisis wel voorbij? Het antwoord op die vraag lijkt op dit moment een redelijk eenvoudige nee te zijn.

“Als dit 2008 was, dan zou het de op 2 na grootste uitstroom voor banken zijn tijdens de Grote Financiële Crisis. Sinds de bankenpaniek van maart 2023 is het de op 7 na grootste uitstroom”, aldus Joe Consorti.

Op zich is de uitstroom bij de banken niet heel vreemd, zo merkt ook Joe Consorti op. Amerikanen kunnen nu immers ook hun geld stallen in geldmarktfondsen; die over het algemeen een rendement van 4,5 tot 5 procent opleveren.

Geldmarktfondsen zijn fondsen die in Amerikaanse staatsobligaties investeren. Door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zijn die nu ineens een stuk aantrekkelijker en dat is gevaarlijk voor de commerciële banken.

Ongerealiseerde verliezen voor commerciële banken

Daar blijft het overigens niet bij, want de ongerealiseerde verliezen voor commerciële banken blijven ook oplopen. Die zijn met 43 miljard dollar (8 procent) gestegen naar 558 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2023.

Dit heeft alles te maken met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Die zorgen ervoor dat het asset-portfolio van de commerciële banken in waarde daalt. Zij hebben bijvoorbeeld veel hypotheken in hun portfolio die in het lage-rente tijdperk zijn afgesloten.

Die leveren nu veel minder op dan de marktrente; waardoor ze in waarde dalen. In maart 2023 was de bankencrisis fantastisch voor de Bitcoin koers, maar het is nog maar de vraag of het goed is voor Bitcoin als de problemen bij de banken echt serieus groot worden.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Cryptohandel bij Robinhood stijgt met 224% in eerste kwartaal – SEC-actie teleurstellend
Afronding Ripple rechtszaak ‘dichterbij dan ooit’ na nieuwe indiening
Grayscale trekt aanvraag voor Ethereum Futures ETF bij SEC in
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC