advocaat, recht
Regulatie

Amerikaanse justitie eist minimaal 17 jaar cel voor OneCoin-witwasser

In een recente gerechtelijke ontwikkeling heeft het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van ten minste 17 jaar aanbevolen voor advocaat Mark Scott. Scott wordt beschuldigd van het witwassen van miljoenen dollars via het cryptosysteem OneCoin.

Straf van ten minste 17 jaar

De Amerikaanse aanklager, Damian Williams, diende op 19 januari een verzoek in bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York. In dit verzoek stelde hij dat een straf van ten minste 17 jaar “eerlijk en passend” zou zijn voor de betrokken advocaat. Mark Scott zou volgens de aanklagers bewust hebben samengewerkt met Ruja Ignatova, ook bekend als de “Cryptoqueen”, en Karl Sebastian Greenwood, de oprichters van OneCoin in 2014.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Scott zich schuldig gemaakt aan “ongelooflijk ernstig en verfijnd crimineel gedrag”. De aanklagers benadrukten dat hij geen verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen en geen spijt heeft betoond.

Het bewijsmateriaal dat tijdens de rechtszaak werd gepresenteerd, toont aan dat Scott wist dat OneCoin een frauduleus schema was. Desondanks loog hij herhaaldelijk en vervalste hij documenten om zijn connectie met het bedrijf en Ignatova te verhullen. Aanklagers beweren dat hij zijn juridische expertise misbruikte om zijn illegale activiteiten te verbergen voor de wetshandhaving.

Al sinds 2019 schuldig bevonden

De advocaat van OneCoin werd in november 2019 al schuldig bevonden aan samenzwering tot bankfraude en witwassen van geld. Zijn juridische team stelde een gevangenisstraf van vijf jaar voor.

Verder werd in september 2023 mede-oprichter Greenwood veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en een betaling van 300 miljoen dollar aan de slachtoffers van OneCoin. Irinia Dilkinska, de voormalige Chief Compliance Officer van OneCoin, bekende in november 2023 schuld aan twee misdrijven en wacht nog op haar veroordeling in februari.

Ondanks haar betrokkenheid bij het frauduleuze schema, is Ruja Ignatova nog steeds voortvluchtig. Ze staat op de lijst van de tien meest gezochte personen door het Federal Bureau of Investigation wegens meerdere beschuldigingen, waaronder samenzwering tot bankfraude en witwassen van geld.

Regulatie nieuws

Nieuwe deadline onthuld voor SEC’s beroep tegen Ripple: Wat je moet weten
Kamala Harris’ kansen dalen na kritisch interview op Fox News
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk