rechter, amerika
Regulatie

Amerikaanse politicus gevangenis in door handel met voorkennis

Een voormalig Republikeins congreslid uit Indiana wordt momenteel berecht in een Amerikaanse rechtbank vanwege handel met voorkennis. Richard Berman, de districtsrechter in New York, heeft Stephen Buyer in maart schuldig bevonden en hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden.

Stephen Buyer, die van 1993 tot 2011 in het Congres diende, wordt beschuldigd van het gebruik van vertrouwelijke informatie over fusies nadat hij zijn ambtstermijn had beëindigd en als adviseur was gaan werken.

Handel met voorkennis

Op 19 september heeft de rechtbank haar uitspraak gedaan. Volgens verslagen moet de veroordeelde zich op 28 november melden in de gevangenis.

Hij is veroordeeld voor het onrechtmatig verdienen van bijna $350.000 door gebruik te maken van voorkennis die hij verkreeg voor de officiële aankondiging van T-Mobile US Inc. over de overname van Sprint Corp in 2018. Deze overname had een waarde van 26,5 miljard dollar. De aanklagers beweren dat de veroordeelde op de hoogte werd gebracht van deze fusie door een T-Mobile-executive tijdens een golfevenement in Miami, waarna hij tienduizenden aandelen kocht.

Bovendien was hij betrokken bij een andere zaak van handel met voorkennis in 2019, rondom de overname van Navigant Consulting Inc. door Guidehouse Inc.

De advocaat, Damian Williams, lichtte in maart toe dat de veroordeelde zijn positie als bedrijfsadviseur misbruikt heeft om confidentiële informatie van zijn cliënten te verkrijgen en te gebruiken voor handel met voorkennis. Ondanks de ernst van de aantijgingen, heeft de veroordeelde aangegeven in beroep te willen gaan. Hij benadrukte bij de rechter dat zijn leven ook gekenmerkt wordt door “goede daden”.

De veroordeelde, een voormalig politicus die tussen 1993 en 2011 in het Congres zetelde, maakte deel uit van een subcommissie die toezicht hield op de Amerikaanse telecomindustrie. Na zijn politieke carrière richtte hij een adviesbureau op voor bedrijven in deze sector.

Deze zaak heeft de discussie rondom handel met voorkennis in de politieke en zakelijke wereld weer aangewakkerd, met speculaties over mogelijke betrokkenheid van andere prominente figuren, inclusief Elon Musk en Nancy Pelosi. Elon Musk is in het verleden aangeklaagd wegens vergelijkbare praktijken met betrekking tot Dogecoin.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, en haar echtgenoot, Paul, liggen ook onder het vergrootglas vanwege hun aandelenhandel, die mogelijkerwijs beïnvloed zou kunnen zijn door Pelosi’s politieke positie en kennis. Tot nu toe benadrukt Nancy dat er geen verband is tussen haar politieke activiteiten en de handelstransacties van haar echtgenoot. Het echtpaar blijft echter kritiek ontvangen, gezien recente transacties in 2022 waarbij aanzienlijke sommen geld gemoeid waren, en waarbij vraagtekens werden gezet bij de timing van deze transacties in relatie tot belangrijke wetgevingsbesluiten.

Paul Pelosi verkoopt aandelen Nvidia
Paul Pelosi verkoopt aandelen Nvidia. Bron: Forbes

Twijfelachtige transacties

Op 15 september bracht The Daily Dot, een toonaangevende uitgeverij die zich richt op internetcultuur, een verslag uit waarin het de aandelenhandel van Nancy Pelosi en haar echtgenoot onder de loep neemt. Het paar heeft een behoorlijk fortuin opgebouwd, niet alleen door hun vastgoedinvesteringen maar ook via hun substantiële aandelenportefeuille. Dit heeft geleid tot verhoogde aandacht voor hun beleggingsactiviteiten.

Al een tijdje circuleren er onder het Amerikaanse publiek vermoedens dat congresleden hun bevoorrechte positie en toegang tot gevoelige informatie mogelijk gebruiken om hun voordeel te doen op de aandelenmarkt. Dit sentiment wordt verder gevoed door platforms zoals de Twitter-account Nancy Pelosi Stock Tracker (@NPStockTracker), welke tot doel heeft mogelijke gevallen van handel met voorkennis aan het licht te brengen.

Rapporten van 14 september geven aan dat Pelosi’s portefeuille dit jaar met ongeveer 30% is gegroeid, een indrukwekkende sprong, hoewel er wordt opgemerkt dat sommige andere politici in diezelfde periode nog sterker presterende portfolios hebben gehad.

Deze groeiende verdenkingen en de aandacht voor de financiële bewegingen van politieke figuren benadrukken een groter wordend verlangen naar transparantie en integriteit in de handel en beleggingen van degenen in machtsposities. Het verhaal werpt licht op een kwestie die wellicht verdere onderzoek en regulering vereist om potentiële misbruiken van macht en invloed te voorkomen.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%