Australia Bitcoin (BTC)
Hack, Regulatie

Australische financiële toezichthouder verwijdert honderden cryptofraudes

De Australische toezichthouder op de financiële markten, de Australian Securities and Investments Commission (ASIC), heeft in de afgelopen 12 maanden meer dan 600 gevallen van cryptofraude van het internet verwijderd. De organisatie waarschuwt dat oplichters steeds vaker gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) om consumenten te misleiden.

Zorgen geuit over opkomst van deepfakes en AI-beelden

In een verklaring op 19 augustus meldde ASIC dat het sinds juli 2023 ruim 5.530 nep-investeringsplatforms, 1.065 phishing-links en 615 cryptofraudes heeft verwijderd. De vicevoorzitter van ASIC, Sarah Court, uitte bijzondere zorgen over de opkomst van deepfakes en andere AI-gegenereerde beelden, die het voor consumenten steeds moeilijker maken om oplichting te herkennen. “De manier waarop oplichters te werk gaan, verandert snel,” aldus Court. “Alhoewel technologische innovaties ons leven kunnen verbeteren, bieden ze oplichters ook nieuwe mogelijkheden om mensen te misleiden.”

Volgens ASIC worden er dagelijks gemiddeld 20 beleggingsfraudewebsites offline gehaald. Deze oplichtingspraktijken hebben in 2023 geleid tot een verlies van maar liefst 1,3 miljard dollar voor Australiërs. Veel van deze fraudegevallen maken gebruik van nepaanbevelingen van beroemdheden zoals Chris Hemsworth en Elon Musk om consumenten te verleiden tot investeringen met lage instapkosten en beloften van hoge rendementen.

Onder andere Elon Musk populair onder AI-crypto-oplichters

ASIC waarschuwt consumenten om kritisch te blijven en goed te onderzoeken waarin zij investeren. “Oplichters kunnen nepnieuws en valse recensies creëren om een investering legitiem te laten lijken,” stelt de toezichthouder. De stem en gelijkenis van Tesla-CEO Elon Musk zijn bijvoorbeeld populair onder AI-crypto-oplichters. Zo werden op 6 juni meer dan 35 YouTube-kanalen ingezet om een door AI-gegenereerde stem van Musk te laten horen, die beloofde het dubbele terug te geven van elke cryptotransactie.

Ook meldde het Bitcoin-adviesbureau The Bitcoin Way op 27 juli een nieuwe variant van AI-oplichting waarbij de stem van Musk werd gebruikt. Daarnaast heeft ASIC in juli een verdacht crypto-investeringsbedrijf ontdekt, genaamd Dexa Trade Markets, dat onterecht beweerde internationaal gereguleerd te zijn en grote handelsvolumes en miljoenen investeerders te hebben. Het bedrijf staat nu op de waarschuwingslijst van ASIC vanwege het ontbreken van de benodigde licenties om in Australië te opereren.

AI kan mogelijk ook helpen bij bestrijden van oplichting

Sommigen wijzen erop dat AI ook zou kunnen helpen bij het bestrijden van oplichting. In januari stelde Ben Goertzel, CEO van SingularityNET, dat AI een oplossing kan bieden door reputaties van crypto-entiteiten samen te vatten op basis van gegevens uit verschillende bronnen. Hoewel dit niet alle gevallen van oplichting zal voorkomen, zou het consumenten wel kunnen waarschuwen voor verdachte signalen.

In Australië is er de laatste tijd veel aandacht voor nep-crypto-advertenties. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) beweert dat meer dan 50% van de crypto-advertenties op Facebook oplichting is of in strijd met het beleid van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Meta heeft deze beweringen op hun beurt echter ontkend en stelt dat de gegevens verouderd zijn en dat er inmiddels maatregelen zijn genomen om deze problemen aan te pakken.

Hack nieuws

Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13